Pride finns verkligen överallt och det bevisade Tess och Ingrid i måndags när de spontant anordnade en egen Prideparad på Vässarö i Roslagens skärgård utanför Stockholm. De två femtonåringarna är på Scoutön för att delta i ett konfirmationsläger, och på bara några timmar lyckades de engagera rekordmånga i regnbågsparaden.
– Vi satt och åt lunch och pratade om hur gärna vi ville ha ett Pridetåg. Vi fick värsta rushen och så bestämde vi oss för att köra, säger tjejerna.

Scout-ön har haft två egna Pridetåg tidigare, men i år var det inte någon som hade tagit tag i planerandet.
– Eftersom vi båda har deltagit i Prideparaderna på Vässarö innan så trodde vi att det var något som hände varje år. Så när vi fick reda på att ingen hade anordnat det så kände vi direkt att det måste vara i år igen. Vi hade så mycket Pride att fira.

Eftersom att tiden var knapp sprang de runt på ön för att samla ihop alla ”prajdvilliga”.
– Det var fantastiskt att se hur många som var på idén, alla tyckte att det var självklart att vi skulle ha Pride på Vässarö.

Klockan 19.30 var det samling för alla deltagare på mitten av ön där det blev uppenbart att Tess och Ingrid inte är de enda som tycker att hbtq-frågan är viktig.
– Vi trodde att det bara skulle vara vår konfirmandgrupp på 56 personer som skulle komma. Men det kom 250-300 personer. Mottot för paraden var ”vi går för de som inte kan gå” och när vi gick runt ön kom det bara mer och mer folk som anslöt, det kändes jättehäftigt.

Efter den omåttligt lyckade Prideparaden badade alla deltagare från präster, ledare och ungdomar i havet med kläderna på.
– Stämningen var verkligen bäst. Alla blev så upprymda och genuint lyckliga, berättar Tess och Ingrid.