Ännu en Pride har passerat och under veckan fick besökare njuta av sång, dans, samtal och massa kärlek. Paraden som gick en ny rutt från Kungsholmen till Östermalms IP lockade 45 000 deltagare och 450 000 åskådare trots regnskurar.
– Det var fantastiskt, jag är jättenöjd med lördagen och paraden. Folk hittade dit trots att den inte gick från Södermalm och många har lärt sig att Humlegården är ett bra ställe att se paraden ifrån. Sen var avslutningen med Ruby Rose väldigt uppskattad, jag själv tyckte att hon gjorde ett riktigt bra jobb, säger Valtersson.
Men veckan innehöll inte bara dans och kroppsglitter. Det var nämligen oroligt på Pride House efter att deltagare från kritiserade ”Pride Järva” var i Kulturhuset och drack öl under onsdagen. Flera blev avvisade från platsen, bland dem före detta chefredaktören för Sverigedemokraternas tidning Jan Sjunnesson, efter att han brutit mot fotoförbudet som råder på Pride House.
– Besökare här känner sig otrygga när rasister i organiserad form är på Kulturhuset och skapar otrygghet. Gör man det ska man inte vara välkommen på Pride House, sa RFSL:s vice ordförande Magnus Kolsjö om incidenten.
Sjunnesson menade att deras närvaro var harmlös och kritiserade avvisningen starkt i en Youtube video.
– Vi var inte där för att provocera utan satt och drack öl, men det var tydligt att vakterna hade blivit tillsagda att vi måste bort, säger Jan Sjunnesson till QX.
Händelsen nådde Stockholm Pride och RFSL valde att tillkalla ett extrainsatt möte under fredagen för att diskutera Pride House som trygg och säker mötesplats. Men vad som diskuterades där vill Valtersson inte gå in på i detalj.
– Det har varit grupperingar av olika politiska färger på Pride House som har manifesterat sina åsikter. Båda sidorna blev då ombedda att ta bort sina politiska budskap, då Kulturhuset har en regel mot banderoller och plakat. Det är jätteviktigt att hbtq-personer känner sig trygga på Pride House. Själva idén med Pridefestivaler är att man ska känna sig trygg att visa upp vem man är, och om personer känner att de inte kan det så har vi misslyckats, säger Valtersson.
Efter oroligheterna menade Magnus Kolsjö att det var tveksamt om Pride House kunde vara kvar på Kulturhuset som är en offentlig institution. Exakt hur händelsen kommer att tas vidare är däremot oklart.
– Det får bli en längre diskussion med både medlemsorganisationer och styrelsen. Det finns många fördelar med att ha Pride House på Kulturhuset som är centralt beläget och lätt att hitta till. Det är unikt att ha tillgång till lokaler av olika storlekar, biograf och platser för konstutställningar, jag kommer inte att göra något förhastat och ge besked här och nu, säger Valtersson till QX.
Uppdaterad 2018-03-07