– Stolta föräldern Gerda Bylund kör Pride-stand up

I dag kl 14 är komikern Gerda Bylund med på Diskuss med Stolta Föräldrar i PrideChurch kl 14.00.

Vad kan vi förvänta oss av Stolta föräldrar-diskussionen?
– Jag är inbjuden som ståupp-komiker, men är ju stolt mamma till en homosexuell dotter så jag förväntar mig att det blir en bra diskussion där man vågar prata om och diskutera saker man kanske oroar sig över. Jag tror att det finns mycket oro kring att ha hbtq-barn. Oro över att de ska fara illa, oro över vad folk ska tycka, oro över att de ska diskrimineras eller utsättas för våld och trakasserier.

Varför tycker du att det är ett viktigt ämne att ta upp?
– Jag tror att det är viktigt att föräldrar får ett forum där de kan träffas och prata med varandra om den här oron. Ett forum där ”nya” hbtq-föräldrar kan få träffa föräldrar som har varit med ett tag. Första gången jag gick med i Pride-tåget blev jag helt tagen över all respons Stolta Föräldrar fick efter vägen. Jag hade nog inte förstått hur viktigt det är att vi föräldrar visar vårt stöd till våra barn och till HBTQ-rörelsen. När jag såg äldre homosexuella par som skickade slängkyssar och hjärtan mot oss, samtidigt som många grät när Stolta föräldrar gick förbi, så gick det upp för mig att det är långt ifrån alla som har blivit stöttade av sina föräldrar när de har kommit ut.

Vad kan vi förvänta oss av din egen standup?
– Ni kan förvänta er att få skratta! (skratt) Jag skämtar mycket om min ålder, om mitt långa äktenskap. Jag har ett skämt om min dotter och hennes fru. Jag har lovat att vara hyfsat rumsren.

Gaypublik brukar ofta omfamna just kvinnliga komiker. Vad tror du det kan bero på?
– Jag vet inte! Men jag håller med dig, jag har alltid gått hem hos gaypubliken. I mitt fall har jag alltid trott att det beror på att jag går över alla gränser ibland. Mitt mål är ju att få bort fördomar mot oss äldre kvinnor. Kanske många gillar det hos mig, att jag också är normbrytande och säger åt folk att jag gör precis som jag vill här i världen.

Vad har du för egen relation till hbtq och/eller stolta föräldrar?
– Jag har ju en homosexuell dotter. Jag har ju lärt känna massor av hennes vänner och naturligtvis hennes fru. Min yngsta dotter har flera vänner som är homosexuella. Flera av mina vänner har homosexuella barn och i standup-världen känner jag många som är homosexuella. Så för mig är det verkligen inget konstigt.

Vad skulle du vilja ge för tips till föräldrar som kanske inte är riktigt ”stolta” än?
– Vad är det som är så farligt med att ditt barn gillar människor av samma kön som de själva? Rannsaka dig själv och fundera på vad det är du har svårt för. Ta kontakt med andra föräldrar och prata med dem, många kanske hade svårt i början men efter ett tag så accepterar de. Fråga hur de gjorde. Jag tror mycket på öppenhet, prata med din unge om hur hen känner sig. Var beredd på att kanske själva bli lite rannsakade. Jag lärde mig mycket om heteronormativa värderingar i början. Saker som jag aldrig ens hade funderat över men som min dotter upplyste mig om. En ögonöppnare kan jag säga, vi diskuterade mycket där i början efter att hon kommit ut. Det kändes bra.