Ni gjorde det som verkade omöjligt för tre år sen, gick det att ta in?

David Forsberg

– Just då kändes allt helt jävla oklart. Man gick omkring i något slags vakuum veckorna innan. Telefonen ringde hela tiden med tidningar som ville ha intervjuer, det var helt galet. Dagen efter när allt var över vart det som att luften gick ur mig. Det tog några veckor innan jag förstod att det faktiskt hade hänt, vi hade faktiskt Pride i Pajala.

Varför gick det?
– Jag tror att det låg rätt i tiden, det dök upp Pridefestivaler lite överallt. Folk kände att det var dags att ta hbtq-frågorna på allvar. Såklart var det ändå kontroversiellt då vi har en djupt liggande machokultur här uppe där män är män och kvinnor är kvinnor.

-Sen finns det också en stark religiös övertygelse i Tornedalen och många är väldigt konservativa vilket talade emot oss. Att det sen blev så stort hade mycket att göra med de homofobiska uttalandena som dåvarande ordföranden för Företagarna Bertil Kero gjorde om Pride, vi har honom att tacka för att det blev så stort.

Hur gay är Pajala idag?
– Pajala är relativt gay men vi har såklart motpoler. Jag har märkt skillnad sen vi körde igång med Tornedalen Pride. Det har fått folk att börja att tänka och reflektera kring Pride och hbtq-frågor. Det tvingade människor att ta ställning och känna efter vad de kände och varför.

Hur är stämningen inför årets Pridefestival, vad fokuserar ni på?
– Det hålls ju i samband med med Pajala Marknad och det drar folk i sig. Vi har blivit en naturlig del av folkfesten, det känns som vår närvaro har ökat statusen på marknaden.
I år blir det lite mindre än tidigare eftersom att vi bara är tre personer som arrangerar det. Det blir pubkvällen Rosa Torsdag imorgon och paraden på lördag på ny tid klockan 11.00.
Att vi har paraden lite tidigare i år beror på att några knallare tycker att vi drar kunder bort från marknaden för att titta på paraden, så de förlorar pengar.

Första året hade ni 850 deltagare, andra året 500, hur många kommer gå i Prideparaden i år?
– Det är så svårt att säga, man vet aldrig. Första året var det lite nyhetens behag som lockade folk, andra året kände kanske folk att de redan hade gjort sitt. Det kanske bara blir vi tre arrangörer som går på lördag, vem vet.

Paraden går från Soltorget i Pajala på lördag den 9 juli och alla är välkomna!