Nåväl, vad är väl en Pride-festival under midnattssolen? Alldeles alldeles underbar!
På fredag den 17 juni börjar Luleå Pride. Sophie Gunnarsson, som är verksamhetsansvarig tillsammans med Annelie Danielson, är i full fart att förbereda det sista inför Norrbottens största Pridefestival.
– Det blir ännu tydligare hur viktigt det här är efter det som hände i Orlando igår. Vare sig Pride hålls i Stockholm, USA eller i Luleå. Tillsammans organiserar vi oss för att visa att vi inte kan tystas ner.

Festivalen kan presentera 90 programpunkter. Sophie själv har svårt att bestämma sig för vilken hon är mest peppad på.
– Förutom Pride-paraden så ser jag framemot föreställningen ”Snoppen blöder” på lördag kväll, artisten Beri som har konsert på fredag och Strula med Siri, som spelar på söndagen kommer också bli askul.

På fredagen kommer de också att visa Sveriges match i fotbolls EM, vilket hon hoppas kommer få folk att känna att det inte bara är en mötesplats för hbtq-personer, utan en folkfest för alla.
– Jag hoppas att alla som är där kommer tänka ”wow, vad kärleksfullt och välkomnande det känns”. Luleå Pride är som att under en helg kunna hämta massa kraft och inspiration så att man orkar resten av året. Det är också en chans för de som inte är en del av hbtq-världen att gå på seminarium och lära sig nya värdefulla saker.