Stadens flaggceremoni
[ingress]12:00 på Gustav Adolf Torg, under en strålande, skinande sol, hölls flaggceremonin som en liten knuff in i West Pride-dagarna. [/ingress]
Och som Maria Voyvodova beskriver det ”en vecka full av värme, kärlek och gemenskap”. Mariette och Melanie är redan uppe på scenen och uppträder låten The Next Generation Calls med stora leenden. Och sedan går politikerna Mariya Voyvodova (S) och Carina Liljesand (L) upp.
De håller varsitt tal, de talar om West Prides historia och framtid och deras egna upplevelser och erfarenheter. Efter detta går Mariette och Melanie upp på scenen igen och uppträder låten Revolution.
Lean Angelo var en av de som stod i publiken för att titta på flaggceremomin. Lean tycker att Pride är otroligt viktigt för att skapa ett samarbete och för att kunna kämpa för HBTQ. Lean är även väldigt exalterad för att gå i paraden och att kolla in Regnbågsparken under lördagen.
Transparent transvård
[ingress]På Riksarkivet håller Victoria Tauson tillsammans med Saga Becker ett mycket viktigt panelsamtal om ett projekt kallat Transparent Transvård som ska hjälpa att tillgängliggöra hälso- och sjukvården, med fokus på primärvård, för transpersoner. [/ingress]
Eftersom transpersoner inom hälsovård är såpass osynliggjorda och blir bemötta av okunskap och negativitet då de söker vård, och detta skapar osäkerhet och många transpersoner väljer att inte söka vård alls även ifall de lider utav fysisk eller psykisk ohälsa. Så detta är ett otroligt viktigt ämne då hälsa är en rättighet för alla. Samtalet är arrangerat utav Västra Götalandsregionen Närhälsan Kunskapscentrum för sexuell hälsa.
Arbetsförmedlingen i parken
[ingress]Anna Hederstedt works as a coordinator for Göteborgs Stad (the city administration) and is their representative at West Pride this year. [/ingress]
Göteborgs Stad’s tent is providing information and education on LGBT-related subjects. During West Pride, there will be twenty three different organisations represented in this tent, providing a range of activities and information. Today for example, there were librarians from the city library reading books to children.
Hederstedt says that the city has made a great deal of progress in its relations with the LGBT community. “Firstly, we are talking about human rights and that is very important for this city. Ten years ago, this city was not very friendly towards LGBT people, but so much has improved since then and we would like to demonstrate this to people in the city and to remind them that its all about human rights.”
Vernissage för West Prides konstutställning
[ingress]West Prides konstutställning öppnade idag med vernissage och intervjuer med konstnärerna. [/ingress]
Normbrytande konst var genomgående; Freja Lindbergs queera kroppar, Camia PIAs illustrerade systerskap och Sepideh Rahaas ifrågasättande av den iranska stereotypen.
Sepideh intervjuades av vår Regnbågsredaktion. Sepidehs verk diskuterar kvinnokroppen genom historien, och vad det innebär för hen att vara iransk konstnär.
– I am tired of the vision of the perfect body. I’ve been told so many times that I’m fat. So I lived alone in a monastery and took photos through an imperfect mirror, säger Sepideh.
Hen försöker också hamna utanför den stereotyp, och den konstanta frågan om hur det är att vara iransk kvinna och konstnär. Jag är en person, säger hon, jag vill inte ses som något annat. Det är så tabubelagt att inte vara perfekt, men det är inte tabu om du är fri i ditt sinne.
Rätten till sin egen kropp
[ingress]West Pride presenterar stolt Freja Lindberg som årets invigningstalare, en ickebinär aktivist född 1998. Med över 22 000 följare på instagram för hen en kamp för rätten till sin egen kropp, och rätten att få vara sig själv. [/ingress]
– Baserat på kunskap jag själv skaffat mig genom internet, har jag insett att den uppfostran jag fått och det samhälle jag växt upp i är skevt på ungefär alla sätt, säger Freja Lindberg. Det är extremt exkluderande, diskriminerande på väldigt många olika sätt och det vill jag förändra, och det måste förändras.
Anledningen till att samhället ser ut som det gör idag, är på grund av okunskap, säger Freja. Eftersom det finns ett normativt begränsat och smalt perspektiv i världen, upprätthålls förtryck och det finns utrymme för fördomar.
Genom sitt instagram-konto och genom fotografier vill hen sprida kunskap och representation. Representation är mycket viktigt, för på det sättet får en bekräftelse på att en finns och att en kan känna igen sig i sin identitet. Hen fotograferar både sig själv och andra normbrytande personer, på sätt som kan uppfattas som provocerande men som är en fråga om kampen till att få vara sig själv. Att få leva 100 % på sina egna villkor.
Att vara en offentlig person på detta sätt gör att hen bemöts med mycket kärlek – men också mycket hat. Personer som följer hen på sociala medier skriver att hen behövs, att hen bidrar till att de orkar leva och att de tillsammans kan föra kampen vidare. När hen blir ifrågasatt är det snarare cis-män som hör av sig med hatfulla kommentarer. Men Freja tror att det beror på att det är för cis-mäns givna utrymme i samhället, och blir därför rädda för hen och rädda för att tappa sin makt.
– Men jag ser det som en bekräftelse på att jag gör något rätt, säger Freja. Det är livsviktigt och det måste jag fortsätta göra.
Avslutningsvis ställdes frågan vad hen skulle vilja säga till andra icke-binära som kanske inte ännu kommit ut eller känner att kampen är svår, och hen svarar:
– Vi gör revolution nu. Du har allt en person, minst, som har din rygg, som 100 % håller din hand, och det är jag, Freja. Vi förändrar världen, vi förändrar allt.
Freja Lindberg talade vid West Prides invigning i Regnbågsparken och deltar också i West Prides konstutställning, öppen alla festivalens dagar på Stadsbiblioteket. Hen kommer också besöka West Pride Ung-tältet för unga hbtq-personer som gärna får komma och hänga med hen!
Uppdaterad 2017-11-30