I maj blir det totalt åtta Pridearrangemang i Sverige! Först ut är Norrköping den 6 till 8 maj och Vingåker som slår ihop sin Mångfaldsfestival med en Prideparad på fredagskvällen den 6 maj.
– Alla invånare, föreningar och företag är välkomna att vara med och skapa Festival för mångfald– Vi har i dagsläget 24 föreningar som vill visa upp sig i föreningsparken och 19 anmälda ekipage till Prideparaden. Det är jätteroligt att vi redan har mycket på gång, berättar Vingåkers kommuns upplevelsechef Johan Tranquist.
Initiativet till mångfaldsfestivalen som har det engelskklingade temat Vingåker for Diversity, kom från Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Robert Skoglund (s). Det blir också han som invigningstalar vid Folkfesten i Slottsparken.
– Programmet för kvällen är i stort sett spikat. Vi har hyrt in en stor scen som kommer vara framför slottet och där blir det härliga rytmer, allsång, prisutdelning välkomsttal med mera, berättar Johan Tranquist. Värd är ståuppkomiker Henrik Källman. Showgruppen Örebrokexen leder allsången. Och dessutom uppträder DJ Martin Olsson, Electric blues trio, Virgo Crew, Burundi drummers.
Under Mångfaldsfestivalen kommer även RFSL att dela ut sin HBTQ-certifiering till kommunens individ- och familjeomsorg.

Robert Skoglund invigningstalar på Vingåkers mångfaldsfestival

Festivalarrangörerna understryker att Pridepaarden inte ”enbart” är för HBTQ-personer utan för alla som ställer upp på festivalens tema att ”hylla och lyfta fram alla människors lika värde oavsett ålder, kön, sexuell läggning, etnicitet, funktionsnedsättning, könsidentitet och religion.”
Så boka in klämdagen den 6 maj för ett besök på folkfesten och Prideparaden som startar 17.00 utanför kommunhuset.