Kommunstyrelsen i Malmö har beslutat att ge Malmö Pride ett projektbidrag på 800 000 kronor. Ett beslut som festivalens ordförande Filip Filipek kallar ”ett historiskt ställningstagande”.
– Detta är ett av flera stora steg i rätt riktning för Malmö Pride, en festival som utvecklats mycket de senaste åren, säger han till QX.
Malmö Pride har, under olika namn, genomförs i år i början av augusti för den 21 gången utan att tidigare ha fått något avgörande stöd från staden. Till skillnad från i Göteborg så har Malmö stad valt att hålla engagemanget på sparlåga. Tills i år.
– Malmö Pride lyfter viktiga frågor om allas lika värde och mänskliga rättigheter på ett både glädjefyllt och allvarsamt sätt. Arrangemanget har vuxit och ambitionen är att nå ut ännu bredare, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i en kommentar till beslutet.
– Pride står för samma värderingar som Malmö stad och beslutet att stödja Pride känns självklart, adderar kommunalråd med ansvar för demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter Nils Karlsson (MP).
För arrangörsföreningen Malmö Pride är det ekonomiska tillskottet mer än välkommet och Filip Filipek säger att man nu får större möjligheter att nå ut med budskapet ” om allas lika rätt att älska den en vill, rätten till att uttrycka sig som en vill och rätten till att vara sig själv”.
– Vi satsar på att höja kvalitén på vårt programinnehåll, säger han. Vår ambition är att alla som deltar i Malmö Pride ska gå därifrån och känna sig stärkta och bättre rustade för samhällslivet och samtidigt erbjudas en fantastisk upplevelse.
– Malmö Pride jobbar långsiktigt och arbetar upplysande med flera samhällsaktörer för att stärka HBTQIA* personer i samhället. Malmö Stads tydliga ställningstagande för Pride stärker oss i att jobba långsiktigt samt med att skapa en fantastisk mötesplats för stadens invånare i form av festivalen Malmö Pride.
Filip Filiptek berättar även att festivalen får ytterligare stöd genom att årets Pride Park förläggs till Folkets Park och att Malmö Turism går in och stöttar marknadsföringen av festivalen. Malmö hamnar även på hbtq-kartan i början av maj då RFSLs förbundskongress hålls i staden.
* HBTQIA är förkortningen för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queera, intersexuella och asexuella.
Inom RFSL används förkortningen HBTQ och internationellt används ofta den engelska förkortningen LGBTI (lesbian, gay, bisexual, transgender, intersexual)
Uppdaterad 2017-01-24