För två år sedan behövde Alexandro Kröger lämna sitt jobb på grund av trakasserier. QX har pratat med årets konferencier om den tystnadskultur som enligt honom fått fäste i Umeå och innebörden att vara konferencier under Umepride som det också kallas. Festivalen som är under tre dagar kommer bjuda på parad, seminarier och politikersamtal.

Vad betyder det för dig att få uppdraget som konferencier?
– Det är ärofyllt med tanke på det jag har varit med om. Jag har blivit trakasserad, nedtystad och utfryst på en arbetsplats som jag var tvungen att lämna. Ingen stod upp för mig då, men nu kan jag prata och stå upp för alla dem som inte kan säga ifrån. Det blir ett sätt att visa att jag inte blev knäckt.

Hur tycker du att man kan göra om det händer en själv?
– Desto fler vi är som vågar desto bättre blir det, speciellt i en stad som Umeå där tystnadskulturen har blivit värre enligt mig. Vi borde bli bättre på att stå bakom någon som behöver hjälp, det räcker med att skicka en lapp till HR eller gå ifrån rum eller situationer där vi ser eller hör någon utsättas.

Hur ser den tystnadskulturen ut?
– Det börjar inte med grova ord, utan det kommer suggestivt. Men också blandat med snälla ord. Det gör att man som utsatt blir förvirrad. Man gjorde sig lustig på hur feminint jag gick eller hur ”svag” jag var i allmänhet. Det mesta skedde i enskilda rum vilket gjorde att den som utsatte mig framstod som snäll mot mig utåt. När jag bad om hjälp hos min chef blev jag inte tagen på allvar och utfrusen på arbetsplatsen. Jag tystades ner och det var fruktansvärt.

Hur ser du på framtiden eller vad hoppas du på?
– Jag tror det blir annorlunda med den yngre generationen. När jag gick förbi en gymnasieskola såg jag två killar hålla hand. Det hade jag aldrig kunnat göra i den åldern. Sen hoppas jag att kulturlivet ska få blomstra och att kroglivet för hbtq-personer i Umeå. Som det ser ut nu flyttar ofta hbtq-personer till större orter där det finns ett större utbud på aktiviteter som tilltalar oss. Här finns det rally och ishockey, sällan saker av mer kulturell karaktär.

Vad ser du extra framemot i helgen?
– Det blir många spännande politikersamtal. Transfrågor ska tas upp och sen är det en stor fest på lördagskvällen, det ska bli så kul att få gå ut och festa med vänner. Från min sida kommer jag med värme skämta om oss hbtq-personer (skrattar). Men jag ska också prata för de som inte kan. Vi ska fira med de som inte vågar komma till oss än men är välkomna när de tagit modet till sig. Det ska bli jättekul med paraden och vi ska ha roligt oavsett hur många det är som inte vill fira med oss. Det är också viktigt att komma ihåg att det är åsikter vi bråkar med, inte människor.

 

I samband med Umepride bjuder QX läsare till ett mingel innan festen på lördag.

Läs mer här och anmäl ditt intresse.