Den 28 september är det åter dags för Namdals Pride i Namsos längst in i Namsenfjorden i Trøndelag. Staden som har ca 8500 invånare och kommunen ca 15 000 och Namdalen omkring 35 000, fick se sin första Pride-parad 2019.

I år har arrangörerna vid flera tillfällen råkat ut för någon eller några som inte uppskattar regnbågsflaggan. Redan i juni brändes en flagga i Namsos som satts upp utanför kulturhuset. ”Detta är bara så småaktigt” sa arrangörerna till lokaltidningen Namdalsavisa. Kort efter hissades en ny flagga som fick hänga ifred.

Då lovade de att i september sätta upp fler flaggor. Sagt och gjort placerades tidigare i september 400 lyktstolpar med små regnbågsflaggor, berättar norska hbtqi+tidningen Blikk med hänvisning till Namdalsavisa.

Men motståndarna till flaggan var också i farten. ”På enstaka platser revs flaggorna ner nästan samtidigt som de sattes upp”, berättar arrangörerna.

Efter 48 timmar hade 90% av alla de flaggor som satts upp inför Pridefirandet i slutet av månaden tagits bort och i flera f all bränts.

– Detta är respektlöst och provocerande. Många blir rädda. Jag blir arg. Förbannad faktiskt, sa  Ida Uldal från arrangörerna till Namdalsavisa.

Staden Namsos är känd för att vara ”rockmusikens vagga” i Trøndelag, berättar VisitNorway. Logiskt nog går också bland annat ”Metalheads against bullying” med i årets parad.

Här hittar du tips om fler Pride-festivaler i Norge