– En festival som West Pride bör och skall sätta Göteborg på kartan i hur fantastiskt mycket det queera communityt har att ge, även utanför huvudstäderna, säger West Prides nya verksamhetschef Agnes Rudbo i ett pressmeddelande som gick ut tidigare i veckan.

– Det skall bli fantastiskt roligt att få ta sig an uppdraget att bygga trygga mötesplatser för oss HBTQI personer samtidigt som vi fortsätter upplysa våra allierade och skapa ett ännu mer inkluderande Göteborg, forsätter Rudbo.

Tidigare har Agnes Rudbo haft rollen som marknads- och utvecklingschef inom festivalorganisationen. I pressmeddelandet säger Rudbo att kommunikation med ”hela communityt” står på dagordningen liksom att hitta nya vägar för queer kultur. I pressmeddelandet kallas West Pride för Göteborgs ”viktigaste vecka”.

2025 pågår West Pride den 9 till 15 juni.

Utöver festivalen så erbjuder organisationen West Pride även HBTQI-utbildningar och HBTQI-diplomering för skolor och organisationer liksom utbildningar i Västra Götaland.

I verksamhetsrapporten från 2023 berättas att West Pride hade tio anställda. Bland de heltidsanställda åretrunttjänsterna finns verksamhetschefen och marknads- och utvecklingschefen. Dessutom hade föreningen en 60% anställning som utbildningskoordinator och ett flertal medarbetare som arbetar som projektledare och kommunikatörer under en kortare period. West Pride är därmed en ovanlig Pride-festival i Sverige med anställd personal utöver volontärerna.

Finansieringen kommer till hälften från staden och regionen liksom marknadsföringsbolaget Göteborg & Co. De bidrog med 2 384 000. Utöver det fick West Pride stöd för säkerhetsarbetet från Kammarkollegiet med 529 537 kronor. Utöver det kommer intäkter från bland annat hyror i Pride Park och sponsorer. Under 2023 hade West Pride totala intäkter som uppgick till 6 120 592 kronor, samtidigt som kostnaderna var högre och året gick med drygt 381 000 i förlust. I verksamhetsrapporten för 2023 konstateras att West Pride är underfinansierat och underbemannat.

Årets resultat redovisas vid kommande årsmöte i början av 2025.