Det började med att tre personer hade middag i december förra året. Samtalsämnet kom in på Pride och varför det inte fanns någon Pridefestival i Enköping. Man bestämde sig för att göra något åt det.
Någon kände någon som kände någon och bara någon månad senare var de sex personer som drog igång projekt Enköping Pride.

Och nu på lördag är det dags.
– Vi kommer att hålla till i Skolparken, berättar Teresa som är en av dem som är med och anordnar Enköping Pride. Där finns det en scen där det kommer vara tal, musikuppträdanden och prisutdelning. Det är även i Skolparken som Prideparaden startar och även kommer i mål.

Hur har reaktionerna varit sedan ni bestämde er för att anordna Enköping Pride?
– Övervägande positiva, vilket känns oerhört skönt, säger Teresa. Några personer som inte själva är hbtq har väl ifrågasatt om det behövs en Pride i Enköping, men ännu fler har hört av sig och vill hjälpa till. Även föräldrar har kommit fram till oss på gatan med tårar i ögonen och tackat oss för att det äntligen finns något i stan för deras barn.

Teresa berättar att hon själv ibland funderat på om hon som hbtq-person vill bo kvar i Enköping, men i föreningen Enköping Pride har hon fått nya vänner.
– Vi ser Enköping Pride som en kick off, vår förhoppning är att vi ska fortsätta skapa tillfällen och mötesplatser under resten av året också, inte bara under festivalen, Vi har redan planer för hösten, berättar Teresa.

Enköping Pride har fått stöd av kommunen som även kommer att flagga med regnbågsflaggan i staden under lördagen.
– De ser med stor glädje att det här görs, säger Teresa. Och samtidigt som vi drog igång Enköping Pride så startade fritidsgårdarna särskilda regnbågskvällar för ungdomar.

Teresa hoppas att butikerna längs med paradgatan kommer att flagga och ser till att det här blir en folkfest för hela staden.
– Det är viktigt att en stad ser alla sina medborgare. Och jag tror en sån här Pridedag kan få folk att känna att de kan bo här, man behöver inte flytta för att man är hbtq, vi är lika mycket värda och viktiga för Enköping som alla andra.

Hur många som kommer gå i paraden vågar inte Teresa sia om.
– Blir vi 200 st är det toppen, blir vi tio är det bra också. Men min magkänsla är att det här kommer att bli en folkfest där alla som står upp för alla människors lika värde går i paraden oavsett om man själv är hbtq eller inte.

Har du vågat kolla väderleksrapporten för lördag?
– Jag tittade igår och då var det några regndroppar på bilden för lördagen, men idag när jag tittade var regndropparna borta, så jag tror på sol!

Enköping Pride arrangeras lördag den 24 augusti från 11.30 i Skolparken. Paradstart 15.00.