Åre och Östersund, Eksjö och Katrineholm och så Jokkmokk. Där har ni några av orterna i Sverige där Pridefirande står för dörren. QX har kollat in programmen i respektive ort  som firar Pride i augusti, de flesta har självklart paraden som sin juvel i kronan, men här finns även andra spännande programpunkter. Som i Åre (16-18 aug), där blir det till exempel både Vandring med Hiking Dykes och Sagostund med Bland drakar & Dragqueens.

På lördag är det dags för Säffle Pride.
– Det är en otroligt viktig dag för Säffle, säger Michelle Hedberg som är med och arrangerar Säffle Pride. Det visar på allas lika värde oavsett läggning och könstillhörighet. Unga och gamla medverkar och längs med paradgatan i Säffle hänger många butiksägare ut regnbågsflaggor, säger Michelle till QX.
Samtidigt utlovas det musik, Stand-up och allvar när paraden sluter upp i Kanalparken i Säffle. Och det ryktas om att LO bjuder på korvgrillning efter paraden.

I Vingåkersbygden Pride nu på lördag uppträder Mattias Nilsson och i Arvika Pride (19-25 augusti) blir det bland annat konsert med Nino Ramsby, men det anordnas även drop in-dop och drop in-vigsel i Stadsparken.

I Finspång Pride (19-25 aug) vill man räta ut eventuella frågetecken kring begreppen i bokstavsföljden HBTQIA+ då Willy Ahlin gästar Pride. ”Ingen fråga är för dum”, meddelar man.

Petter Snive uppträder i Jönköpings Pride som har namnet ”Qom ut” och Luleå Pride (19-25 aug) gästas av bland andra Bell, Julia Lov, Leo B & Miss Petersson och Elecktra. Dessutom är det gratis träning på Inpuls under hela prideveckan!
Samma sak erbjuds under Wermland Pride i Karlstad (den 24 augusti) då Friskis & Svettis bjuder på träning. Dessutom kan man se teatern ”Homo sweet homo” på Arenan Bibliotekshuset – teatern beskrivs som ”en rolig och bubblande kollageföreställning om plats, queer och gemenskap och vår mänskliga längtan efter att få höra till.”

Roslagen Pride i Norrtälje (24 aug) anordnar allsång med Babsan och Jonas Hedqvist och ingen mindre än ”hemmasonen” Tony Irving är konferencier och håller i danslektioner.

”Vi håller flaggan tillsammans när det blåser” är slogan för Nerike Pride i Örebro (19-25 aug) där draggruppen Fashion Pack showar på Boulebar, det blir Mamma Mia-sing a long på Bio Roxy, Pridelunch på Skybar Svampen, föreläsning med Ann-Christine Ruuth om vad det innebär att vara transperson, Lesbisk Makts bokcirkel och sist men inte minst kan man följa med på en vandring i staden med temat ”Vad har Örebro bidragit med till HBTQIA+-historien? En vandring som tar ca 1,5 timme och kostar 100 kr. Det var ju i Örebro som Sveriges allra första Prideparad hölls 1971…
Östersund Staaren Pride (26 aug-1 sep) har till syfte att göra Östersund och Jämtland Härjedalen till en bättre plats för alla att leva på. Där anordnar man bland annat bio med efterföljande samtal, filmen som visas heter Leaving Jesus, där en grupp före detta religiösa fundamentalister samlas i ett hus i San Francisco för att ta itu med vad de har gått igenom, både som aktiva fundamentalister men också som avhoppare från en församling som gav dem mening i livet. Under Östersund Pride anordnas dessutom workshopen ”Njut med Kuk” där man går igenom olika praktiker för säkrare sex. Och RFSL Jämtland Härjedalen har öppet hus varje dag under Prideveckan.

Till Kärleksveckan i Eksjö (26-31 aug) kommer QX-krönikören och författaren Mian Lodalen och föreläser, dessutom anordnas det en ”Kärleksmums-tävling”.
– I höstas var jag med och anordnade en ”Bästa Halloween-lykta”-tävling som blev mycket uppskattad och i år tänkte jag att det vore kul att ha en baktävling. Kärleksmums passar ju bra under Kärleksveckan och är dessutom ganska enkel att baka. Vi hoppas på många deltagare. Och på stor fantasi, säger ansvarige Jan Pilefelt.
Deltagarna uppmanas att baka sin alldeles egna och personliga kärleksmums och lämna in den på Eksjö Stadshotel den 29 augusti mellan 17.00-17.45. Där kommer en jury bestående av bakkunniga kockar att betygsätta dem efter smak, utformning och kreativitet. Första pris är en biljett till stadsfesten i Eksjö. Dessutom utlovas ett Hederspris för bästa fantasi. Så sätt igång och baka! QX hoppas kunna återkomma med bild på vinnarbidraget och en vinnarintervju.

I Katrineholm Pride (26 aug – 31 aug) har man en ProdePark och där är den uppskattade 20 meter uppblåsbar hinderbanan tillbaka – för alla åldrar! Idol- Nike gästar Pridescenen när Alex Falk är konferencier. Dessutom blir det filmvisning av ”Love lies bleeding” på Cinema 3. Och det bir Drag king-workshop med Liam Teasem: ”Lär dig grunderna och testa på dragking för en kväll! Inga förkunskaper eller material krävs”.

För 6:e året arrangerar RFSL Sjuhärad Ulricehamn Pride (30-31 aug). Det blir föreläsning om “Psykisk ohälsa och självskadebeteende” med Natan från föreningen SHEDO, artisten SYLVE uppträder på Rådhustorget innan paradstarten och på Lilla Söder på lördagskvällen. Dessutom håller Tulay Orre, verksamhetschef på RFSL Sjuhärad, en grundläggande utbildning i hbtqi-kunskap i Folkets Hus.

I höst är det äntligen dags att uppmärksamma hbtqai+frågor och hbtqai+personers rättigheter under Regnbågsveckan i Jokkmokk (30 aug-10 sep) som inleds i samband med höstmarknaden 30-31 augusti. Veckan är fortfarande i planeringsstadiet och man uppmanas att komma med idéer.

Årets återstående pridefirande hittar man i Sala (2-8 sep), Haparanda (2-8 sep), Söderhamn (6-8 sep), Falun (7 sep) Uppsala (7 sep), Eslöv (14 sep), Halmstad (14 sep), Tranås (16-22 sep), Örnsköldsvik (16-22 sep), Umeå 27-29 sep), Svenljunga (12-19 okt) och Tranemo (12-19 okt).