På sin hemsida skriver Stockholm Pride: ”Stockholm Pride omfattas av polisens beslut om totalt väskförbud. Det innebär att inga väskor får medtagas in i Pride Park eller på Pride House/Fair. Förbudet gäller även för påsar och genomskinliga väskor. Plånböcker och mindre necessärer som får plats i fickan omfattas inte av förbudet”.

Men nu visar det sig att det inte alls är polisens beslut att ha väskförbud på Pride House.
Efter tips har QX kontaktat polisen för att kontrollera vad som är sagt. Och visst, ett totalt väskförbud är absolut villkorat för Pride Park. Men polisen har inte villkorat ett väskförbud för Pride House.

Något som upprör Pridehouse-besökaren Gabrielle de Bourg.
– Mitt problem är att man hänvisar till att man måste ha det enligt polisen. Men förbudet gäller ju inte i Pride House. Detta har påpekats till Stockholm Pride, som bemöter med att ”väskförbud gäller på House enligt polisens bestämmelser”. Stockholm Pride ljuger och skyller ifrån sig, och bemöter de som planerar att gå på Pride på ett dåligt sätt. Man tar inte ansvar helt enkelt.

Varför är det så viktigt för dig att ta med en väska på Pride House?
– Man kanske vill ha anteckningsblock med sig, det finns intressanta broschyrer… Men det handlar inte om väskan, det handlar om principen.

Gabrielle de Bourg Foto: Licia Punzo

Stockholm Pride kommer heller inte att erbjuda förvaringsboxar utan hänvisar till förvaringsskåp på andra platser i Stockholm. Närmsta finns på Stockholms Central 2,8 km bort, en promenad på 40 minuter från Pride park. Från Pride House på Östra Järnvägsgatan vid Norra Bantorget är det dock närmre, 6 minuters promenad.

QX har sökt Stockholm Pride som via kommunikationschef Alice Ledin hänvisar till sin hemsida.
– Om något uppdateras kommer det kommuniceras här .