Nadja Karlsson är Stockholm prides invigningstalare 2014. Detta blir första gången en MTF (male-to-female) transperson invigningstalar under Pride sedan starten 1998. QX ringde upp Nadja för att prata lite mer.
Tidigare år har Pride satsat på kända ansikten som invigningstalare, men för många är du nog en ny bekantskap, vem är Nadja Karlsson?
– Haha, ja det är nog inte så många som känner till mig. Än (skrattar). Jag är en jounalist och fotograf som verkat länge inom kultursvängensom sedan jag för ett par år sedan kom ut som transperson. Det innebar att jag blev blev inkastad i allt det här med Pride och HBTQ. Att komma ut som transa innebar ju att hela samhället fick ett nytt sätt att se på en. Jag har tidigare jobbat med stadsvandringar i olika sammanhang bland annat queerrundor och jag har varit ordförande för transföreningen FPES.
Varför tror du att du valdes du till årets invigningstalare?
– Jag har varit med i styrelsen i flera år och tjatar varje år om vår historiska bakgrund. Det är intressant att titta bakåt och se hur allt har sett ut i ett historiskt perspektiv. Jag har genom åren fixat en hel del stadsvandringar. Och just det faktum att jag, en man till kvinna-transperson guidar har gett mig enormt mycket .
Vad kommer du att prata om?
– Jag kommer att peka på ett antal kända människor som vi vet var queer. Alltifrån kungligheter till Lasse-Maja, men också sådana inte så många känner till. Historiesynen kan ju vara rätt absurd egentligen eftersom homosexualitet aldrig erkändes och var olaglig men ändå finns det spår där. Genom åren har jag träffat folk som blivit häktade för sådant som vi tar så självklart. Vi har kämpat hårt för våra gator och det vill jag berätta om.
Vilken är den mest brännande frågan för dig just nu?
– Som transperson är det fruktansvärt att 18-års-gränsen finns. Det hade uderlättat oerhört om jag som ung hade kunnat påbörja en utredning tidigare. Den är ett spår av en konservatism som lever kvar av konstiga principer.
Känner du att transpersoner blir mer och mer synliggjorda eller står det still?
– Vi har väl blivit lite mer synliggjorda, men det går sakta. Och det har bara varit en transperson som varit invigningtalare tidigare och det var han den gravida mannen som var en FTM-trans.
Jag festar emot-kampanjen medverkade ju du i. Hur kommer du festa under Pride?
– Det blir en gigantisk fest för mig bara att delta i paraden. Det är så fantastiskt att vara en del i den här helt ideella organisationen som jobbar så hårt och så kommer över 600 000 människor ut på gatorna i Stockholm för att fira med oss. Det är magiskt och ger kraft.
Vad ser du mest fram emot under Pride?
– Som gammal aktivist är ju Pridehouse ett måste. Partiledardebatten känns väldigt intressant då de ju nu måste ägna sig åt våra frågor. Sedan blir såklart onsdagen då jag ska tala spännande men också väldigt nervös (skrattar).
Uppdaterad 2017-12-07