Allt börjar på nu fredag med föreläsningar, seminarier och politikerdebatt. Frågor om demokrati och mänskliga rättigheter som kommer att lyftas. Frågor som nu är mer aktuella än på mycket länge.

– Att samlas kring allas lika värde har alltid varit viktigt, men just nu ser vi att polariseringen ökar i samhället och allas lika värde ifrågasätts. Pride står för frihet, kärlek och gemenskap, säger Söderhamn Prides ordförande Majs Keller.

Startskotet går klockan 11 då Kristin Amparo gästar Aidas Café där bland annat Söderhamn Prides Sandra Dewerud invigningstalar. Efter det följer exempelvis föreläsningar med hockeyesset Maria Rooth, och Karin Alfredsson, journalist och författare till Vajett och Rut. Under fredagskvällen visas också klassikern Fucking Åmål som utomhusbio kl 20 vid Faxepark/CFL.

På lördag blir det bland annat high heel-race på gågatan och såklart en parad genom Söderhamn. Man kan även passa på att träffa Jasse Bellelind på Stadsbiblioteket som berättar om att vara transman i Söderhamn, och så kommer entreprenören och festfixaren Alexander Erwik för att prata om missbruk, psykisk ohälsa och vägen framåt. Kvällen avslutas sen med en stor Pride-fest mellan 18-02 på Eat & Meet med bland andra Maxida Märak och Imaa Queen.

Under söndagen blir det sedan regnbågsmässa i samarbete med Svenska kyrkan på söndagen. Detta klockan 17.00 med Nino Ramsby, Silvia Kramer och Ann-Louise Åkerlund

Övrigt då? Jo, artisten och eldsjälen Jamina Jansson gör årets Söderhamn Pride låt. Låten heter We will Rise och texten handlar om allas inneboende lika värde, om att vara starka tillsammans och kämpa för en rättvisare värld där människan, inte pengar eller makt, står i centrum.

– Den uppmanar oss att börja respektera och acceptera varandra, att räcka ut en hand till våra medmänniskor och att ta hand om varandra.  I Söderhamn har vi en stor famn och jag är gärna med och visar det, säger Jamina Jansson, som också står på scenen lördagen den 7 september.

Det är också klart att Mathias Holmgren blir konferencier.
– Det känns helt fantastiskt att vara tillbaka i Söderhamn. Jag har varit med från början och trots att jag egentligen inte har någon anknytning så känns det som hemma, säger Mathias Holmgren, som nominerades till QX-galan för sin självbiografi Nåt som kan hända vem som helst (som han skrivit tillsammans med författaren Andreas Slätt). Vid tillfälle kommer Mathias att finnas på plats på bokhandeln B.O.K. i Söderhamn för den som vill träffa författaren och kanske köpa ett signerat exemplar av boken.
Söderhamn Pride har också som tradition att dela ut ”Kärlekspriset” till personer som lokalt och nationellt bidragit med kärlek, medmänsklighet och inspiration i kampen för allas lika värde. I år har lokala konstnären Henric Sjölin skapat en färgstark statyett som ska ges till dem som får utmärkelsen.
– Med fria händer har jag tolkat Kärlekspriset på mitt sätt. Det har blivit en normbrytande och inkluderande figurin med tydlig koppling till klassiska symboler och mytomspunna väsen som associeras till kärlek, frihet, demokrati och allas lika värde, säger Henric Sjölin.

Vem som får Kärlekspriset i år tillkännages den 7 september. Tidigare år har bland annat Barbro Lill-Babs Svensson, Elisabeth Ohlson Wallin och Barbro Westerholm prisats.

Henric Sjölin med Kärlekspriset.