Det blir en representant för ett av Europas högerpopulistiska och ”invandringskritiska” partier som kommer att öppna EuroPride i Oslo 2014.
– Jag är lycklig och stolt över att medverka vid öppningen av Pride House och EuroPride 2014 i Oslo, säger hon i ett pressmeddelande från Oslo Pride.
Hon medverkar vid öppningen tillsammans med Max Zachs som medverkat i den brittiska TV-serien ”My Transsexual Summer”.
Ordföranden i den norska hbt-organisationen LLHs Oslo-avdelning Hans Heen Sikkeland säger i pressmeddelandet att det är ”goda nyheter” att Horne och Zachs deltar vid öppningen av såväl festivalen som Pride House.
– Allt är nu klart för det som kommer att bli Oslos största fest undantaget 17e Majfirandet, säger Heen Sikkeland. Det faktum att Horne kommer öppna Pride House och festivalen är en viktig signal inte bara till oss här hemma utan även till politiker, aktivister och andra som följer oss över hela Europa. Till skillnad från situationen här i Norge, där vid har haft en serie av framgångar kring HBT-rättigheter kan vi se att HBT-rättigheter i flera Europeiska länder är på tillbakagång.
Norge hamnade i topp bland de nordiska länderna i den undersökning som ILGA Europa släppte i maj. På en skala där 100% var absolut bäst hamnade Norge på 68% med Sverige strax efter på 65%. Bäst i Europa är Storbritannien med 82% följt av Belgien på 78%.
Att en representant Fremskrittspartiet öppnar den Europeiska Priderörelsens festival gör den svenska journalisten Henrik Arnstad bekymrad. Arnstad som förra årets gav ut boken ”Älskade fascism: de svartbruna rörelsernas ideologi och historia”, betraktar Fremskrittspartiet som radikala högerpopulister som i svensk jämförelse liknar det på 90-talet framgångsrika svenska partiet Ny Demokrati.
– Det är under all kritik att man låter en företrädare för ett rasistiskt parti ha denna funktion på en Pridemanifestation, säger Henrik Arnstad till QX. De hatar minoriteter och kan inkludera olika minoriteter ögonblicksvis men förr eller senare kan de vända sig emot dem igen.
– Jag anser att Priderörelsen måste öppna ögonen för det faktum att homofobi, rasism och sexism är lika sidor av samma mynt, fortsätter han. Det går inte att inkludera en rasistisk rörelse i Priderörelsen. Ena stunden är man mot judar, romer eller muslimer och för ögonblicket inkluderar de hbt-personer, men i morgon kommer de börja jaga homosexuella igen. Det finns inga sådana här rörelser där homosexuella är säkra, även om de för ögonblicket kan se ut så.
Fremskrittspartiet har genom åren aktivt motarbetat hbt-reformer i Norge, bland annat var man tillsammans med Kristeligt folkparti aktiva motståndare till att Norge 2009 införde könsneutralt äktenskap. Och när Horne i höstas tillträdde posten som minister med ansvar för hbt-frågor så var den norska hbt-rörelsen ”avvaktande” i sin hållning. .
I pressmeddelandet där Hornes medverkan hyllas av den norska hbt-rörelsen säger hon själv om att inviga den politiska delen av Pridefestivalen:
– Pride House är en unik plats och den största HBT politiska workshop som organiseras på frivillig basis i Norge, med över 50 olika debatter, föreläsningar och workshops. Genom Pride House kommer politik och frågor om mänskliga rättigheter ur ett HBT-perspektiv att komma upp på på dagordningen i Norge och Europa. Det är viktigt för mig som minister för jämställdhet att främja evenemanget, och visa att vi i Norge tar tydlig ställning och säger att hbt-rättigheter är mänskliga rättigheter.
I Sverige har Priderörelsen stängt ute Sverigedemokraterna med undantag av Söderhamn Pride där partiets representanter deltagit i paraden och de lokala partidebatterna.