Moderator Lennart Westman som är arrangören bakom årets Pridefestival började med att ta upp den motion om hbt-certifiering som Annika Persson (fp) lämnade in förra året.
Kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (s) berättar att det tagits beslut om att Söderhamn som första kommun i länet hbt-certifierar delar av den kommunala verksamheten. Sven-Erik Lindestam och Jonna Källström Böresson (v) berättar också att de båda har varit i kontakt med RFSL på riksnivå för intresse av att hbt-certifiera hela kommun, men fått svaret att det inte går att göra med en hel kommun.
På frågan vad politikerna vill satsa på framöver så berättade Magnus Svensson (c) att han och nyvalde EU-parlamentarikern Fredrick Federley har skrivit ett par insändare om hur de vill stärka HBTQ- personers rättigheter. Centerpartiet vill satsa på psykiatri, omsorg, landstinget och understryker vikten av att arbeta med HBTQ i skolan.
Vid debatten markerade alla enighet kring att det bör satsas på mer utbildning och föreläsning i skola, vård och omsorg.
Gabriella Pettersson (mp) lyfte vikten av certifiering av skolans verksamheter med utgångspunkt från att många unga hbtq-personer försöker ta sitt liv.
Stor del av debattens fokus handlade dock om de inbjudan deltagarna från Uganda och med i publiken satt Naome Ruzindana, ursprungligen från Uganda, som via RFSL arbetar med hbtq-frågor för asylsökande och nyanlända. Naome Ruzindana berättade hur hbtq personer blir behandlade och ifrågasatt och hur man måste bevisa att man är gay. Naome Ruzindana frågade hur dom lokala kommunalpolitikerna kunde vara till hjälp.
Viktor Wärnick (m) beklagade deras situation men sa också att det är svårt att gå in på enskilda fall och de flesta i panelen sa att det är svårt att som lokalpolitiker påverka.
Söderhamn har nu arrangerat två Pridefestivaler och dörrarna har öppnats för många. HBTQ personer har kommit ut, tidningarna plockar upp människor som vill berätta sin livshistoria, ungdomsmottagningar tar emot alla olika slags människor. Men trots det möts hbtq-personer med okunskap och oförståelse.
När frågan kom vad de närvarande lokalpolitikerna vill göra svarade Sven- Erik Lindestam (s) att han vill se tydligare platsannonser för allas lika värde där ”vi till och med kan vara så tuffa att vi sätter dit en regnbågsflagga”. Transaktivisten och kristdemokratiske politikern Maria Hansson Nielsen berättade att hon endast varit Söderhamnsbo i ett par dagar och därmed inte insatt i den kommunala politiken men lovade att, ”nu kommer jag att röra om i grytan” och hennes fokus kommer att ligga på äldrepolitiken och funktionsnedsättning.
Jonna Källström Böresson (V) som även är vice ordförande för RFSL Hälsingland kunde utlova fler utbildningar och mer information till skolor, landsting och vård. Jonna pratade också om att det finns funderingar på ett äldreomsorg med inriktning på hbtq-boende. Där äldre ska få sina sista år tillsammans, att få leva fullt ut där du slipper gå in i garderoben. ”Din sexualitet försvinner inte vid pension”, sa hon. Viktor Wärnick (m) kontrade då med vallöftet att införa LOV, vårdvalet, i Söderhamns kommun.
Sveriges pensionärers intresseparti, som sitter med ett mandat i kommunfullmäktige, tackade nej för andra året i rad och var därmed det enda partiet som avstod medverkan. Ett beslut som med tanke på den diskussion som Jonna Källström Böresson och Viktor Wärnick lyfte om äldreomsorg för HBTQ-personer.
Det pågår ett aktivt arbete för att få människor att stanna kvar i Hälsingland och bygga sin framtid här. Att vara ung, växa upp och bli äldre i landskapet. Det om något borde SPI ta vara på eller rättare sagt ta till sig.
Eftersom alla politiker även detta år var enad om allt så skickade även den i Pridesammanhang ovanliga deltagaren från Sverigedemokraten Kenneth Thuring en hälsning till de ugandiska flyktingarna: ”Keep fight for you rights”.
Nästa år vill jag se lite glöd och passion i den lokalpolitiska Pride-debatten.
Mer bevakning av Söderhamn Pride hittar du i Majs och och Maria Hansson Nielsens bloggar på Qruiser.
Uppdaterad 2016-11-24