Just nu pågår East Pride i Norrköping, med parad på lördag och ett fullspäckat Prideprogram hela veckan.

Veckan efter är det Linköpings tur att ta över regnbågsfanan och kör på fram till den 2 juni med parad lördagen den 1 juni.

Vid starten för Östergötlands två största Pridefiranden under måndags var det Tant Henrik, dvs Henrik Johansson, till vardags produktionschef för Östgötateatern, med ett ben i de två städerna liksom RFSLs förbundsordförande Peter Sidlund Ponkala som höll talen.

Till Norrköping väntas kring 5000 deltagare i paraden. På kvällen blir det fest på Arbis med Klubb Republik som arrangör. RFSL Ungdom har samtidigt en alkoholfri ungdomsfest.

– Sverige har fallit från topp tre till en elfteplats när det gäller hbtqi-rättigheter och är nu sämst i Norden. Ibland hör man att pride inte längre behövs, men inget kunde vara mer fel. Det första pride var ett uppror och att gå i en prideparad är en politisk handling, precis som det alltid varit, säger EastPrides ordförande Kristin Rannamaa.

När Linköping väl tar över blir det ett liknande upplägg med seminarier, parad och fest. I år med ett fokus på grupper inom communityt som inte alltid syns, som trans, intersex och aromantism/asexualitet. Linköping anger inget exakt antal man förväntar sig kommer delta i paraden i år, men bägge städerna uppger att det är rekordartat antal sektioner som anmält sitt deltagande.

– Vi är glada för att så många väljer att gå med oss och visa att de står upp för hbtqia+personers rättigheter i den tid då det inte är helt självklart, säger Lisa Nissen, ordförande i RFSL Linköping.

Efter demonstrationen den 1 juni I Linköping blir det fest på Platsens bar arrangerad av Klubb Din Mamma.

Länk till East Pride för detaljerat program

Länk till Linköping Pride för detaljerat program

 

Här listas alla inplanerade Pridefestivaler i Sverige. Vi uppdaterar löpande.