I en studie gjord av SETA, den finska motsvarigheten till svenska RFSL, framkommer att över hälften av de Pride.festivaler och event som hölls i Finland under 2023 utsattes för olika former av politiskt motiverade störningar och hatbrott.
Liksom i övriga Norden har antalet Pride-festivaler närmast exploderat i Finland. 2019 hölls Pride-evenemang i 20 stöder. Efter pandemin var det 2022 38 olika Pride-event som arrangerades runt om i Finland och 2023 hela 52 stycken.
Studien som SETA genomfört med stöd av bland annat EU-pengar, visar att av de 45 festivaler som svarat på enkäten som skickats ut var det 30 stycken (66%) som sa att de utsatts för eller hotats med hat eller trakasserier. Vanligast var hat och hot uttalande via social medier, men även hat uttrycktes vid paraderna. Vanliga trakasserier mot festivalerna var även att på olika sätt förstöra symboler i form av regnbågsflaggan.
Flera lokala Pride-festivaler (56% av de svarande) mötte även politiskt motstånd främst från företrädare för Sannfinländarna och Kristdemokraterna men även enskilda från Samlingspartiet och Centerpartiet markerade motstånd mot Pride.firande.
– Det handlar inte om enstaka incidenter utan ökningen av trakasserier mot Pride-evenemang speglar trender som observerats över hela världen, säger Jana Turk från Seta och Jämlika mot Hat-projektet men lägger till.
– Även om Pride-evenemang i allt högre grad är målet för hathandlingar och skadegörelse riktat mot regnbågsflaggor och andra symboler, ökar acceptansen sakta men stadigt.
I rapporten framkommer att inte alla festivaler polisanmälde hatbrotten och att stödet från myndigheter till de lokala aktörerna i på mindre orter vid olika former av hatbrott inte alltid varit tillräckligt.
– Särskilt viktigt vore det att myndigheterna sätter sig in i fenomenet även ur minoritetsperspektiv, så att de bättre kan identifiera hathandlingar och ingripa mot dem, säger SETAs ordförande Pekka Rantala och menar att stöd från lokalpolitiken är mycket viktigt.
– Politiker, likväl som kommuner, bör aktivt fördöma hat och fördomar och stödja främjandet av jämställdhet, säger Rantala i pressmeddelandet från SETA.
Uppdaterad 2024-03-19