Efter knappt ett år som kontrakterad festivalchef lämnade Jörgen Eriksson uppdraget i december. Därmed står festivalen utan en person som arvoderad har året runt-uppdrag att leda arbetet.
– Efter de diskussioner vi haft har vi kommit fram till att vi inte skall ha ett vidare samarbete, säger Föreningen Stockholm Prides ordförande Peter Rimsby till QX.
Peter Rimsby understryker att man från styrelsen har varit mycket nöjda med Erikssons insatser men att man i diskussionerna om hur festivalen skall tas vidare har landat i olika synsätt på metoderna för att nå målet.
– Det finns ingen osämja oss emellan, poängterar Rimsby. Vi vill se ett strukturerat arbete och där har vi lagt ribban ganska högt. Ett arbete som vi tror kommer pågå flera år framåt
Jörgen Eriksson ger en likartad bild av den skilsmässa som nu skett och berättar att det har handlat om en kombination av orsaker.
– Vi skiljer på oss i all sämja men kring festivalens framtid hade vi inte helt samma uppfattning om hur offensiva eller hur vågade vi skall vara. Samtidigt med denna diskussion så erbjöds jag en position som VD för ett annat bolag så sammantaget ledde det till att jag slutade, säger han och fortsätter.
– Jag tror att vi hade kunnat enas om en hyfsad väg för 2014 men det var bättre att vi bröt där vi bröt än att diskussionerna tagit för mycket kraft.
Rimsby säger att det bästa som festivalchefen lyckats med är att få ihop en festivalledning som vill samarbeta och som vill arbeta ett år till: ”Jörgens anda finns kvar därmed även om han inte längre är delaktig.”
– Jag hade gärna gjort 2014 och fortsatt på vägen för ett ganska offensivt Stockholm Pride vilket jag tyckte det började med på ett bra sätt 2013, formulerar sig Jörgen Eriksson. Vi tog ställning och vi fick mycket media, vilket kändes viktigt och blev ett sätt att använda vår starka röst för att stärka röster som inte får så mycket plats.
Vad är du mest stolt över i din insats under 2013?.
– Att jag fick till en festival på väldigt kort tid, säger han. Jag är jättestolt över familjetemat som med vår kommunikation närmast invaderade Stockholm under juli liksom att vi fick igenom Go West-kampanjen och rysslandsproblematiken på ett starkt sätt. Att vi hade USAs ambassadör på plats i Pride Park och att han såg oss som en stark aktör.
– Platsen tycker jag är formidabel för framtiden och så är jag stolt över samarbetet med staden och att festivalledningen och alla volontärer jobbade på med en sådan otrolig kraft framåt. Jag är imponerad och otroligt ödmjuk över den kraft och glädje jag hittat i dem. För även om jag kom in som en kommersiell kraft så har Pride engagerat mig väldigt starkt och Pride har nu byggt ett förtroende för framtiden.

Efter att Eriksson lämnat uppdraget så har Sandra Sparring tagit över ansvaret som samordnare av ledningsgruppen för 2014 års festival.
– Sandra Sparring har varit med Jörgen i många av de diskussioner som förts och har ett helhetsgrepp, konstaterar Peter Rimsby.
Peter Rimsby säger att han dock inte tror att det kommer hålla att festivalen drivs av volontära krafter utan man söker en lösning där man fortsatt skall arvodera en festivalchef.
– Vi ser nog att det är behövligt för att upprätthålla kontinuitet och ha ett helhetsgrepp.
Om 2013 års festival och specifikt parkområdet säger Rimsby att han är väldigt nöjd. Han berättar att han har fått god respons från såväl besökare, volontärer som sponsorer. På min fråga om det finns något att kritisera så säger han att området var en aning stort och att alla utställare inte riktigt fick nog med besökare. Det vill man se över till 2014. Och han är självkritisk till det enorma VIP-området där kring 1000 gratisinbjudna kunde dricka billig öl och vin. Något som inte var helt populärt bland betalande besökare i Prideparken.
– 2014 är ett år då det dels är valår och dels så kommer den amerikanska kryssaren lagom till festivalen, säger han entusiastiskt och berättar att samtal förs med staden om hur man skall locka de dryga 2000 kryssarna att stanna så länge som möjligt under festivalveckan.
– Hur ser det ekonomiska utfallet ut för festivalen 2013?
– Ekonomin är inte klar ännu, svarar Peter Rimsby.
– Det har hos Kronofogden funnits några ärenden under hösten som gäller skulder.
– De är avbetalade nu och det har berott på administrativa händelser, svarar Rimsby. Vi har inte varit i en situation där vi inte kunnat betala så vi borde inte ha hamnat där. Det har mer handlat om missförstånd.
För Jörgen Eriksson är det nu hans nya jobb med NK Personal Shopping som tar all tid och fokus. Men några goda råd på vägen till de som kommer att ta över festivalledningen 2014 har han.
– Ett gott råd kan vara att bestämma sig för budskapet genom temat och att vara stark i det som sägs. Bättre att säga färre saker och att göra det med ett självförtroende!

Stockholm Pride arrangeras den 28 juli till den 2 augusti. Årets Pridepass som ger entré till PridePark och Pride House kostar för hela veckan 800 kronor, 500 kronor för studenter, ungdomar upp till 26 år och för pensionärer. Klicka här för att få mer information