Pride House, som även i år huserar på Clarion Stockholm på Ringvägen, öppnade idag kl 11 och invigdes av Helena Westin som var vice ordförande för 25 år sedan under EuroPride 1998 samt av Elias Fjellander, RFSL Ungdoms förbundsordförande.
Dåtid mötte nutid och framtid, sida vid sida.
Helena Westin berättade om arbetet med EuroPride för 25 år sedan, och hur oroliga alla var.
– Flatorna skulle inte komma för det skulle bli för bögigt, bögarna var rädda att det skulle bli för politiskt. Politik på Pride? Varför då undrade folk. Det räckte väl med party och parad som i New York, Madrid och Köpenhamn. Många var rädda att det skulle bli en flopp.
Men det blev en succé. Och idag är Stockholm Pride Sveriges största event.
– Paraden lockar 500 000 besökare och 50 000 deltagare. Det är oslagbart. Det finns inget annat event som drar lika mycket folk i Sverige. Bara tv-program drar mer folk.
Helena betonade även vikten av våra olikheter i communityt.
– Vi ska bejaka våra fantastiska olikheter. Motsatsen är ju likheter och det hörs ju vad det blir, lik! Hur kul låter det?
Dessutom tog Helena upp att vissa krafter i samhället försöker splittra vårt community, och få oss att tjafsa mot varandra.
– Demokratins viktigaste uppgift är att skydda sina minoriteter.
Och så drog hon ner dagens största applåd när hon lade till: ”Vi ska aldrig låta oss tystas och åka in i gardroberna igen.”
Avslutningsvis uppmanade hon oss alla att slösa med kärlek.
– Kärleken är det enda som växer ju mer man slösar med det.
18-åriga Elisa Fjellander tog sedan över och gav oss både framtidstro och hopp. Och så ville han få oss att förstå att vunna rättigheter behöver försvaras.
– Vi har fått höra hur Pride vuxit fram de senaste 25 åren och jag vill prata om de kommande 25. 2048 fyller Stockholm Pride 50 år. Jag hoppas att vi då kan titta tillbaka på anti-hbtqi-rörelserna som ett historiskt vad-i-helvete-höll-folk-på-med-på-den-tiden. För vi står inför en global våg av avdemokratisering. Sanningen är att andelen av världens befolkning som lever i en fullvärdig demokrati inte varit så låg som nu under hela min livstid.
– Unga hbtqi-personers framtidstro har minskat i över ett decennium, men vi är många, vi är högljudda och vi är jobbiga, och det behövs för att få något gjort, sa Elias innan han avslutade med orden:
– Vi som är här idag måste alla dra vårt strå till stacken och sätta press på politikerna. Vi behöver bli bättre på att mobilisera vår rörelse. Alla behövs! Det är så vi skapar ett 50-årsfirande för Pride 2048 där vi är nöjda med oss själva.
Uppdaterad 2023-07-31