Gruppen bakom den svenska varianten gör detta för att främja aktivism för dykes rättigheter i Stockholm och i Sverige och för att fira communityt.
– Vi anser att vi dykes är en grupp vars olika perspektiv och inflytande ofta marginaliseras och osynliggörs både i samhället men även inom lhbtqia+rörelsen själv och därför vill vi skapa ett utrymme som är just för oss och vår kamp utöver allt det annat bra som sker under Stockholm Pride, säger arrangörsgruppen till QX.
Ordet ”dyke” används med förhoppningen om att skapa inkludering.
– När vi använder ordet ”dyke” gör vi det just i den bredaste bemärkelsen. Vi använder termen som ett paraplybegrepp för att erkänna och inkludera den stora mångfald av personer som alla kan ha gemensamma erfarenheter och upplevelser av att existera i en hetero- och cisnormativ värld. Trots våra olikheter så är vi alla på samma sida av denna kamp!
– Detta inkluderar, men är inte begränsat till lesbiska dykes, bisexuella dykes, pansexuella dykes, dykes som är flator, trans dykes, icke-binära dykes, butch dykes, femme dykes, queera dykes, dykes som är osäkra på om de är dykes, dykes som är dykes i tystnad, dykes som vill att skrika att de är dykes från hustaken.
Samtidigt vill arrangörsgruppen bakom marschen understryka att detta är en marsch som är inkluderande för transpersoner och icke-binära, då marschen är för just alla dykes. Transfobi är med andra ord inte välkommet inom Dyke March Stockholm.
– Alla dykes som kan relatera och känna igen sig i det vi står för är välkomna att delta i demonstrationen. För de personer som inte är dykes och fortfarande vill visa sitt stöd för våra rättigheter är de jättevälkomna att ställa sig vid sidan av demonstrationsrutten eller följa efter demonstrationståget för att ta del av manifestationen.
Arrangörsgruppen är en grupp privatpersoner som, med finansiellt stöd från Lesbiskt Makt och Lesbians Who Tech, gått tillsammans med den gemensamma viljan att skapa mötesplatser för den mångfald av dykes som finns i världen.
– Vi vill tillsammans försöka bygga trygga rum där vi kan fira vår existens och hitta stöd och kraft från varandra, allt utifrån våra gemensamma erfarenheter och upplevelser av att vara dykes, på alla olika sätt man kan vara en dyke!
Själva demonstrationen är schemalagd att äga rum onsdagen den 2 augusti, med uppsamling kl. 17:30 på Medborgarplatsen, avmarsch blir runt 18:00 och därefter marscheras det från Medis till Tantolunden via Götgatan, Hornsgatan, Ringvägen, och Zinkens Väg, en väg på cirka 3 kilometer. Nytt för i år är att allt avslutas med mingel och framträdanden i Tantolunden som pågår till cirka 21:00.
– Förra året upplevde vi att det fanns ett behov av att både korta ner demonstrationsrutten, och att ha möjligheten till gemenskap och umgänge efter själva marschen. Vi hoppas att detta års Dyke March ska uppnå dessa mål och därför bli ännu bättre!
Det planeras också ett par mindre Dyke March-häng runt om i Stockholm för dem som söker lite dyke-iga sammanhang innan demonstrationen sker i augusti. Tips på evenemang och mer informella Dyke March-häng på våra @dykemarchstockholm
Om personer är intresserade av att hjälpa till så kan de kontakta oss antingen på dyke[email protected] eller via våra sociala medier @dykemarchstockholm