Även om namnet på Svenskfinlands hbt-rörelse Regnbågsankans Pridefriande heter Regnbågshelgen, så startar man redan ikväll måndag med sitt första evenemang. I lokalerna på Skepparegatan träffas föräldrar till hbtiq-personer.
På tisdagen är det familjecafé, på onsdag vernissage för en fotoutställning om regnbågsmammor och på torsdag en litterär salong på Richardsgatans bibliotek.
Men som namnet antyder är det just kommande helg som är fokus för ”pride”-festivalen.
Fredagsmorgonen inleds med en frukost där finska hbt-rörelsen SETAs generalsekreterare Aija Salo samtalar med försvarsminister Carl Haglund (Svenska folkpartiet). Efter det celebra besöket på festivalen ansluter Regnbågshelgen till lunchmanifestationen ”I högklackat mot våld”. En marsch genom centrala stan mot våld riktat mot kvinnor.
På fredagskvällen blir det Regnbågsmässa i Johanneskyrkan på tema Fred och respekt. Predikan hålls av Malin Strindberg från Stockholm, liturgi av Maria Lindberg och Birgitta Boucht läser fredsdikter.
På kvällen blir det queerfest som sedan övergår i den stora festen för att fira framgångarna med Ja2013-kampanjen.
På lördag är det en hel dag av seminarier om trans och feminism, ett samtal mellan Regnbågsankans nya ordförande Oscar Ohlis och Johan Slätis om att vara HBTQ-person i Svenskfinland och innan den avlutande festen på klubben Adam läser Riko Eklundh ur ”Ödesmärkt” på Svenska teatern.
För svenskspråkiga i Sverige är det ett hett tips att ta båten eller flyg över havet för att ta del av Finlands hbtq-scen utan att tveka om man skall säga Moi eller Hej först!