Hjälp världens utsatta hbt-personer

– Det har hänt mycket positivt inom migrationsmyndigheterna sedan vi lyfte frågorna, berättar Aino Gröndal som är jurist och en som deltar under torsdagen.
Förra året hölls asylforum för första gången och bland annat var de institutioner som jobbar med asylsökande inbjudna. Hon konstaterar att efter förra årets samling har migrationsverket utbildat hbtq-experter hos sig som ska delta i handläggningen av dessa ärenden. Aino Gröndahl berättar att bemötandet fortfarande under all kritik, något hon sett då hon jobbat som offentligt biträde åt asylsökande.
– Jag exempelvis har mött tolkar som inte kan eller vill översätta den sökandes berättelse korrekt, säger hon och vittnar också om okunskap och vanföreställningar hos handläggare.

Exempelvis har hon träffat tjänstemän som sagt att homosexeuella inte alls förföljs om de är diskreta och att vissa stater inte förföljer hbt-personer. Fortfarande finns det mycket att göra, och nu jobbar RFSL med att få en lagändring till stånd eftersom organisationen tycker att den nuvarande lagstiftningen är rättsosäker.
– Det är en godtycklig asylprövning för hbt-flyktingar. Vi har haft den här lagstiftningen sedan 2005 och inte ett ärende har prövats av migrationsöverdomstolen, konstaterar hon och det visas också i den rapport hon skrev om hur hbt-flyktingar bemöts av svenska myndigheter.

Aino Gröndahl berättar att en asylsökande ibland inte betraktas som trovärdig på grund av att denne inte minns ett namn eller årtal och att handläggare hänvisar att den asylsökande får vända sig till sitt eget lands rättsystem för skydd. Även om förföljelse av hbt-personer är sanktionerat från staten, som i Ryssland till exempel. Det blir ett moment 22. Asylforum under Pride blir en möjlighet att informera mer och öka kunskapen hos myndigheter och organisationer som jobbar med de här frågorna.
– Vi kommer ha olika paneler. Asylsökanden kommer berätta varför man flytt och vad dom har för erfarenheter både från sitt land men också från bemötandet här. Det är bland andra personer från Uganda, Iran och Ryssland. Många är papperslösa, så det är inte bara personer det gått bra för, säger Aino Gröndal som också själv kommer delta i en debatt med Migrationsverket.

Dagen avslutas med ett politikersamtal med representanter från Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna om vad som behöver ändras i lagstifningen.
– När man hör om bögar, flator och transpersoner runt om i världen som har det svårt så undrar jag, vad kan man göra som enskild för att hjälpa till?
Det beror på vilken position du har. Jag själv är jurist och tar hand om enskilda ärenden. Man kan också engagera sig i RFSL som kontaktperson till en asylsökande. Det är uppskattat när personen får hjälp med språk, myndighetskontakter och inte minst ett socialt sammanhang i det nya landet. Man kan ju också engagera sig politiskt, det finns alla nivåer!

ASYLFORUM-OM ASYLPOLITIKEN OCH ASYLPRAKTIKEN
torsdag 1 aug 12:00–18:00