Ett exakt år då Pride började användas som ett gemensamt namn för de årliga protesterna och festerna går inte att fastslå exakt.

Redan 1969 myntades begreppet Gay Pride av gayaktivisten Thom Higgins från Minnesota i USA. Idén bakom begreppet hämtades från Black Powerrörelsen och var gayvärldens sätt att säga att vi inte längre skäms för vår förmåga till kärlek.

Samma år blev det upplopp utanför gaybaren Stonewall i New York men de efterföljande demonstrationer kallade sig snarare Gay Power, Christopher Street Liberation, eller som några år senare i Sverige Homosexuella Befrielsedagen och så från 1979 Frigörelseveckan.

Prideordet bidade sin tid medan frigörelsekampens budskap framfördes som en del av minnet från just det amerikanska Stonewallupploppet.
Efter 80-talets kamp mot sjukdomen aids, mot fördomsfullt räddhågsna politiker och negativ media växte idén om att det nu var dags att låta frigörelsen övergå till att i stället, eller också, bli ett firande.

EuroPride startade 1992, en festival av fest, kultur och såklart politik som sedan dess turnerar runt i olika europeiska städer. I höst är det dags för Belgrad.

I USA blev benämningen Gay Pride allt vanligare mot slutet av 80-talet men i San Francisco var det först 1994 som den gigantiska paraden föll till föga.

Medan Norge oftast använder begreppet Skeive Dager (queera dagar), Tyskland fortfarande använder CSD, Christopher Street Day, den franskspråkiga världen håller hårt på sitt eget språk med att tala om Fiertés och i den spanskspråkiga säger de Orgullo, så anglofierar övriga världen sina stolthetsord och använder Pride.

1998 då EuroPride för första gången hölls i arrangemang av föreningen Stockholm Pride, hittade begreppet till slut sin plats i Sverige.
Nu var det dags att mixa upp RFSLs, Homosexuella Socialisters, Lesbiska Feministers, GayLiberalers och GayModeraters demonstration med fest och karneval.

En förändring som även om festivalerna och paraderna växte från några tusen till tio- och snart hundratusentals deltagare inte togs emot väl av alla.
Trots att partnerskap, äktenskap, adoption och insemination blivit verklighet och även om paraderna från att ha varit ganska bleka och undanskymda protester blev till breda folkfester så lever kritiken kvar. För kommersiellt, för mycket glam och kalas eftersom det fortfarande finns förtryck, diskriminering och att backlash hotar runt hörnet.

I många större städer kompletteras också Pride med olika mer politiskt radikala festivaler och demonstrationer. Inte sällan med udden riktad mot Pride.

Men i de länder där det mesta av lagarna ändrats och samhället blivit öppnare är det, än så länge, Pride där glittrande fest och kamp samsas som gäller.

I februari börjar den svenska Pridesäsongen igen. Traditionsenligt med Skellefteå Pride.
se alla klara Pride-datum 2023 via map.qx.se/pride