Stockholm Pride är här. En tid för folkfest, firande, flörtar och föreläsningar. Det kan också vara ett bra tillfälle att reflektera över vår historia som community och lära sig mer om huvudstadens dolda mötesplatser genom åren. Hur hittade hbtq-personer varandra i en tid före appar, internet och gaybarer?
QX har tidigare skrivit om Stockholm Möts, en interaktiv guide genom stadens rika hbtq-historia. Jag blev nyfiken på att testa. Med sköna promenadskor och lurarna stadigt i öronen ger jag mig ut på en vandring som nästan på ett magiskt vis förflyttar mig tillbaka i tiden.
Berättelsen om det queera Stockholm börjar mitt på Stortorget i Gamla stan. Jag har laddat ner appen och blir vägledd till den exakta plats utanför Nobelmuseet som triggar igång det första av totalt 49 ljudkapitel.
Här får jag höra minnen från en man som ännu var i garderoben våren 1997, då fiket Chokladkoppen var först i Sverige med att hänga ut regnbågsflaggan. En symbol för en fristad som än idag stolt vajar ovanför entrén tvärs över torget. Jag ombes att blunda, och tänka mig in i hur det var att kika in i det gayvänliga fiket utan att våga gå in. Det är enkelt att leva sig in i den hemliga längtan hos en nyinflyttad smygbög, och förvånansvärt emotionellt.
Jag leds vidare genom Gamla stan av tre kvittrande fjärilar i mitt öra. Skådespelartrion Per Öhagen, Aleksa Lundberg och Parwin Hoseinia peppar och guidar under vandringens gång med sitt lekfulla samspel.
Kartan i mobilen visar var nästa äventyr väntar. Här och var möter vi historiska platser och kunniga experter som kan berätta mer om dem. Det kan handla om ett gammalt grönt toalettbås utanför Slottet där män brukade klottra meddelanden i jakt på sex, en slags kontaktannonser från förr. Eller Storkyrkobadet som blev ett annat sätt att träffas. Lesbiska var kanske inte lika inne på det där med cruising. Istället träffades de på hemmafester, eller satt på kammaren och skrev heta romantiska brev till varann. Vi får ett smakprov på det som finns bevarat.
Vilka personerna är som delar med sig av alla spännande tidsdokumentär har jag snart glömt, men det är inte heller det viktiga. Det som stannar kvar hos mig är de vackra och rörande berättelser från förr som jag blir fullkomligt överöst med under nära två timmar.
Vandringen fortsätter via Secret Garden, gaybaren som tagit över som stadens mötesplats. Bara runt kröken står byggarbetsplatsen en gång känd som Slussen, och jag påminns om klubben Kolingsborg som var ett av mina första uteställen som nyinflyttad i Stockholm. Dansgolven som en gång i tiden vibrerade av schlager och eufori är nu bara ett minne blott.
Det är på många sätt en känslosam vandring som låter oss ta del av bitterljuva historier om garderobs-queers och deras fristäder. Ibland är tårarna nära. Men då kommer även en känsla av uppskattning för det vi har idag, som community, och för hur långt vi har kommit vad gäller synlighet och acceptans.
Ibland är det inte mer än att någon dyker upp för att bjuda på lite musik. Peter Jöback sjunger om Götgatan och Gondolen när jag tar en paus med utsikt över Katarinahissen. Lite längre bort, på Hornsgatan, minns en kvinna hur hon upplevde sin första Prideparad just på samma plats för tjugo år sedan, och det är återigen som att hennes minnen kommer till liv. Gatan fylls av flaggor och förväntan.
Längre bort på Hornsgatan får jag lära mig om begravningsentreprenören som blev den förste att behandla unga män, döende i aids, med den respekt och värdighet som de inte fick på annat håll. Begravningsbyrån där många homosexuella fick planera sina egna ceremonier ligger kvar än idag.
Stockholm Möts är lite som ett Pokémon Go, där du istället för små monster fångar regnbågsfärgade, personliga historier och minnen från 1900-talets början till idag. Samtidigt får jag upptäcka platser jag knappt kände till och gator och gränder jag aldrig besökt. (Och då har jag ändå bott i Stockholm i femton år.)
Vandringen tar slut vid Mariatorget och baren Side Track, efter ungefär 100 minuter. Efteråt är jag fylld av nya insikter och perspektiv. Det är meditativt och själsligt, en annorlunda turistgrej att göra på egen hand, och lite kittlande också – jag kan inte låta bli att se mig omkring. Är det någon annan som går och lyssnar på samma historier som jag just nu?
Appen Promenad är gratis att ladda ned. Däremot kostar Stockholm Möts 59 kr, varav en slant går till Regnbågsfonden. Läs mer om appen här…