Robyn Ochs är aktivist, författare, föreläsare – och bisexuell. Hennes mål är att synliggöra och bekräfta det ofta osynliga B:et i HBTQ, och igår deltog hon i ett panelsamtal i RFSL Rådgivningen Skånes regi under Malmö Pride. Där presenterade Robyn bland annat ny statistik som visar att 1 av 5 unga idag identifierar sig som HBTQ, och framför allt som bi+. Vad innebär det? Vi ringde upp för att höra mer.

Vad pratade du om på Bi+ Forum på Malmö Pride?

– Jag deltog i ett samtal kallat Community, Inclusion, and Information: A Recipe for Bi+ Well-Being. Jag talade om vikten av ett community, att hitta stöd hos folk som kan validera din identitet och dina erfarenheter. Det kan vara vänner, träffar eller bokklubbar. Det är viktigt att hitta andra, eftersom bi+människor är ofta osynliga. Det kan vara svårt att känna att det finns någon annan där ute som är som du.

– Jag visade också data om den dramatiska globala ökningen av folk som identifierar sig som bi+. Den gruppen är nu en majoritet bland HBTQI-personer.

Du använder termen Bi+, vad betyder det?

– Bi+ är en term som refererar till alla med en sexualitet antingen mellan eller bortom ”gay” och ”straight”. En del ser sig själva som någonstans mittemellan på skalan och en del säger att de står utanför. Termen visar att det finns andra identiteter förutom ”bi”. Jag brukar säga att plusset signalerar att de andra identiteterna är lika mycket värda.

Det kan kännas som att unga generationer har så många nya ord idag: pansexuell, omni, polysexuell… Håller ordet ”bisexuell” på att bli omodernt och daterat?

– Jag tycker inte det har blivit daterat. Däremot uppdaterat. När jag kom ut för 45 år sen förstår jag det som att ”bisexuell” betydde att du kan attraheras av män och kvinnor. Men idag? Här är min hela definition: jag kallar mig bisexuell för att jag ser min potential att attraheras, romantiskt och/eller sexuellt, av folk av mer än ett kön, inte nödvändigtvis samtidigt, inte nödvändigtvis på samma sätt och inte nödvändigtvis i samma grad. ”Bi” i bisexuell står nu, enligt mig, för attraktionen till kön som liknar mitt och kön som är annorlunda. ”Bi” betyder inte samma sak idag som förr i tiden. Definitionen har förändrats.

Du säger att allt fler identifierar sig som bi+ idag? Berätta mer.

– Det är intressant: data visar att yngre generationer allt mer ser sig som HBTQI och särskilt bi+. Procenttalet i min generation var 1%. Men tittar man på generation Z, alltså de som är födda 1997 eller senare, så är antalet 15% bisexuella i USA. Till och med 20% om man pratar hela HBTQ-spektrat. Det är en enorm tillväxt. Och det måste ju förändra allt! Om vi är 1 av 5, eller 1 av 6, så är det inte längre något ovanligt. Det är en sådan makt i att veta att det finns många som en själv, speciellt för unga människor. Och omvärldens syn på oss lär också ändras när vi är så många.

Allt fler unga i USA identifierar sig som bisexuella, visar undersökning.

Du kom ut för 45 år sen. Vilka är de vanligaste frågorna du hör när du berättar att du är bisexuell – och vilka är du mest trött på?

– ”Är din fru okej med det?” En del verkar tro att bisexuell är samma som polyamorös. ”Vad säger din fru om att dela dig med andra?” Ett stort antagande! Som att det skulle vara ett hot mot relationen. Det är irriterande, men jag har blivit van. Folk har iallafall slutat säga att det bara är en fas (skratt).

Hur blev du bi-aktivist?

– Jag kom ut för mig själv år 1976, i en tid utan internet och utan förebilder på tv. När jag började komma ut som bi för andra fanns det så lite information där ute. Ingen pratade om dessa ämnen. Vi skapade vår egna stödgrupp. Jag kom över en mycket bi-fobisk artikel i en lokal gaytidning som vi skrev och svarade på. Vi blev en röst för bi-communityt. Så småningom blev jag talare och föreläsare. Jag blev ombedd att tala på en konferens, och jag gillade det. Jag gillade att jag kunde vägleda andra. Att jag kan använda min röst till att skapa en förändring. Och jag har aldrig slutat.

Har du ett budskap till våra homosexuella läsare?

– Kom alltid ihåg att det finns mycket mer mångfdald inom vårt community än vad som kanske märks. Många bland oss är bi+. Jag ser ofta hur en del bögar och lesbiska antar att andra runtomkring oss också är bögar och lesbiska, i hbtq-sammanhang. Precis som heteronormativiteten bland straighta, de antar att alla är hetero. Men det är oftast inte sant. Med den typen av antaganden gör vi folk osynliga och orsakar skada.

– Jag vill också säga: snälla, lär er mer om andra människor. Undervisa er själva om bi+. För vi är starkare tillsammans. Vi har mycket jobb att göra, och det blir lättare om vi ser och respekterar varann.

Robyn Ochs är redaktör för Bi Women Quarterly, en gratis nättidning som finns att läsa här.