För femte året i rad anordnas Örnsköldsviks Regnbågsvecka. Kommunen står som huvudarrangör.
– Men RFSL, biblioteket, muséer, föreläsare, teaterföreningar, artister och andra står för arrangerandet, säger Bettan Edberg, kulturstrateg på kommunen.
I år vill man sätta familjen i fokus.
– Tidigare år har det varit ungdomsperspektiv. Men nu när många i RFSL har fått barn, så blir temat familjen i stället, säger Bettan.
Stolta föräldrar och Regnbågsfamiljer kommer att ha träffar. Dessutom anordnas sagostunder för barn som författaren Anette Skåhlberg, som har skrivit bokenJösta och Johan, håller i.
Anledningen till att kommunen satsar på en Pridevecka är att de ser den som en tillväxtfaktor. I en undersökning som gjordes bland kommunens invånare framgick det tydligt att Örnsköldsvik måste utvecklas och välkomna nya och sina egna invånare.
– Invånarna och företagen tyckte att Örnsköldsvik var för slutet och efterfrågade något nytt och annorlunda. Därför behövs Regnbågsveckan.
Är hbtq nytt och annorlunda?
– Ja, alltså, i allmänhetens ögon är det det. Jag kan inte låtsas något annat.
Nästa lördag har O’learys den stora avslutningsfesten.
– Det är ju inte en fest ”bara för oss”, men puben erbjöd sig att fixa festen, så det är bra. De kommer använda sina tv-skärmar på annat sätt, under veckan.
På annat sätt?
– Ja, inte bara visa sport.
Bettan ser fram emot festivalen och hoppas att den ska bidra till att kommunen utvecklas.
– I en nättidning stod det en gång att Örnsköldsvik är Sveriges mest homofobiska stad. Och stämmer det, måste vi verkligen försöka att ändra på det.
Uppdaterad 2017-11-04