Varför får man inte vara naken?
– Det är en bra fråga. Det är inte vi som bestämmer. Jag antog att man fick vara naken.
Kommissarie Lars Byström, polisens presstalesman i Stockholms län, tycker att frågan om klädsel eller icke klädsel är löjlig.
– Det har inte varit något problem tidigare år. Varför ens rota i den här frågan?
Vem är det som bestämmer vad man får ha på sig och inte ha på sig?
– Det är lagen om förargelseväckande beteende som man får se till. Det beror ju på om någon tar anstöt. Jag kan inte säga vad som är brottsligt. Det är domstolen som gör.
Lagen om förargelseväckande beteende säger så här:
16 § Den som för oljud på allmän plats eller annars offentligen beter sig på ett sätt som är ägnat att väcka förargelse hos allmänheten, döms för förargelseväckande beteende till penningböter. Lag (1991:240).
Lagen reglerar alltså inte vad du ska ha på dig?
– Det beror på vad övriga anser.
Får man gå naken?
– Det är domstolen som bestämmer.
Tar man en stor risk om man går naken?
– Ja, hela livet är en risk.
Rådman Björn Skånsberg vid Södertörns tingsrätt säger så här:
– Det finns ingen rättspraxis vad gäller sånt här. Jag hittar inget avgörande i något sådant här fall. Men min bedömning är att det handlar om vilken plats man befinner sig på. Om folk är nakna i paraden får de som är där och tittar förvänta sig att det finns ett visst mått av nakenhet. Det är värre om man går naken i parken.
Räcker det att ha underkläder då?
– Normen anser att man inte är naken när man har underkläder på sig. Det handlar om plats. Går en kvinna barbröstad på Konsum är det värre än om hon går barbröstad på en strand.
Polisen säger att det är domstolarna som bestämmer?
– Det är att göra det lite väl enkelt. Polisen upprättar ju en anmälan. Men mycket är nog också upp till Stockholm Pride själva.
Uppdaterad 2016-11-15