Då: -5,2 miljoner
Nu: ?
5,2 miljoner kronor blev förlusten för festivalen förra året och Pride blev därmed skyldiga en massa pengar. Genom olika ackordsavtal, avtal där leverantörerna bara betalas en del av den summan som Pride är skyldiga, har man lyckats skriva av många skulder.
Vid årsbokslutet var förlusten 3,9 miljoner kronor. I dag har festivalen ett minusresultat på 1,5 miljoner kroner. Totalt sett har Stockholm Pride haft 25 betalningsföreläggande hos Kronofogden. I dag har de bara ett ärende kvar hos Fogden på 28 721 kronor.
– Vi har lyckats komma överens med leverantörerna och därför har vi kunnat skriva av många skulder. Det är tack vare våra duktiga advokater som arbetat ideellt för oss, säger Peter Rimsby, Prides ordförande.
Anledningen till att festivalen gick så mycket back förra året är att inträdet togs bort. Det är Prides största inkomstkälla. I och med att det i år är inträde igen hoppas man på ett positivt resultat. 6,5 miljoner kronor beräknas årets biljettintäkter uppgå till, enligt Alf Kjeller, festivalchef för Stockholm Pride.
Hur kommer det gå i år?
– Det beror helt och hållet på vilka intäkter vi får. Det är lite scary! För att det ska gå ihop sig måste vi ha många besökare. Så jag hoppas vi får tur med vädret. Men vi har hållit kostnaderna nere och det känns ganska bra, eftersom vi har följt de kostnadsramar som vi satt, säger Peter Rimsby.
Kommer årets festival gå plus eller minus?
– Rimligt är att festivalen går plus minus noll.
Vad skulle mer kunna gå snett?
– Att något oförutsett händer. Till exempel att det skulle behövas en akuttömning av bajjamajorna. Jourtömningar är dyrt. Men vi har ett tak och det är verkligen om något som vi absolut inte hade räknat med händer.
Stockholm Prides stora kostnader är bland annat scenbygge, artister, vakter och bajjamajor. Intäkterna kommer från försäljning av festivalpassen. Övriga intäkter kommer ifrån restaurangerna som finns på plats, organisationer och politiska partier som vill marknadsföra sig under Pride, sponsorer och kommunen.
Kan du garantera att det inte blir samma pengafiasko som förra året?
– Som du förstår kan jag inte ge några sådana garantier, men läget ser bra ut, säger ordförande Peter Rimsby.
– I år känner vi oss trygga, säger festivalchefen Alf Kjeller.
Uppdaterad 2016-11-15