Redan i helgen öppnade Skeive Dager i Oslo. En festival som för andra året samlat till ett Pride House där man i två dagar diskuterat genus, queer och kvinno-onani.
Idag är det pampig öppning av Helsingfors Pride på te Smeders Plats i centrala staden följt av seminarier och på kvällen fest för unga, karaoke VM på Mann’s Street och en öppen klubb i Gamla Studenthuset.
I Oslo är det en utmärkt dag att ta sig till Vepsebolet för att kika på utställningen ”Alt for Norge” och fotografen Marc Kiskas utställning. Oslo Pride har en mellandag just idag men i morgon blir det den traditionella och mycket populära Trädgårdskonserten till stöd för hiv/aids-centret Aksept. Och på onsdag är det festandet som står i centrum då Pride Park öppnar upp i Spikersuppa.
Helsingfors har en rejäl kultursatsning där Forum Box på Gräsvikskajen på onsdag öppnar utställningen Art is so Gay. En imponerande rad finska konstnärer har bjudits in för att göra sin konstnärliga tolkning av gay och queer-begreppen och identiteterna.
På onsdagskvällen blir det Mr Gay Finland, där en jury utser årets manlige representant för Finland vid Mr Gay World. Den festen signalerar med önskvärd energi den festtäta resten av Helsingfors Pride-veckan. Bland annat blir det traditionella kvinnofester, det blir stora arrangemang på gayklubbarna och på lördagen arrangeras en stor ”Gay Pride Discothèque-fest” på DOM, Fredriksgatan.
De finska björnarna har ett helt eget program och deras norska bröder har sin Mega Bear Party på fredagen på Ballroom. Medan finska läderfolket väntar till slutet av juli med sin fest så har SLM Oslo Leather Pride-fest samma kväll som björnarna, dvs på fredag.
Den sedvanliga Gaysir-festen liksom Kvinnekvelden och ett avslutande dunderpartaj efter paraden på lördag ingår i Oslo-programmet.
Eftersom Norge detta år valt att inte krocka med Midsommarfirandet i Sverige och Finland så blev krocken istället med just Helsingfors Pride. Men nog lär Pride-suget vara stort nog i Norden för att publiken skall räcka till bägge evenemangen!
QX listar alla eventen i GayMap på svenska eller våra andra språk, engelska, finska, norska, danska och tyska. Se även länkar på QX förstasida.