På torsdag startar Regnbågshelgen i Helsingfors, fram till söndag blir det diskussioner kulturevenemang och så fest med utdelning av Guldankan.
Regnbågshelgen arrangeras av den Finlandssvenska föreningen Regnbågsankan och i år kan man glädjas åt att svenskspråkiga Borgå Stifts biskop Björn Vikström deltar i gudstjänstfirandet på fredagen. En biskop som uttalat sitt stöd för kyrklig välsignelse av homopar, men som inte vill öppna för kyrkliga homoäktenskap som han anser är reserverat för heteropar.
– Det blir en spännande Regnbågshelg i år, säger Regnbågsankans verksamhetskoordinator Roh Petas i ett pressmeddelande. Jag är glad över att flera av våra programpunkter behandlar internationella teman och att biskop Vikström deltar i Regnbågsmässan. Jag uppmanar också alla som har med barn att göra, vare sig det är lärare, barnträdgårdslärare eller föräldrar, att delta i vårt seminarium om genus och fostran. Det kommer att bli många intressanta och spännande diskussioner under årets Regnbågshelg!
Det internationella perspektivet lyfts under helgen genom att svensklettiska Linda Freimane, styrelsemedlem i ILGA-Europa och verksam i föreningen Mozaika i Riga liksom Göteborgsbaserade föreningen Homans Ardeshir Bibakabadi deltar i seminarier på lördagen. Freimane om situationen i östra Europa och Bibakabadi om att vara homosexuell och troende muslim.
På torsdag öppnar helgen med fotografen Fredrika Biströms utställning Hetero – den sexuella majoriteten. Här visas bilder av vad som kan tänkas illustrera det som anses forma heterosexualitet och bilder på blottare sätts intill ishockeyfans och hemmamamman. Utställningen öppnas av finska hbt-rörelsen Setas generalsekreterare Aija Salo på kulturcentret Luckan intill köpcentret Forum. Stereotyper lyfts även vid ett seminarium om genus och fostran där Sara Sundell från Folkhälsan inleder och så blir det ett samtal om manliga stereotyper.
Fredagens regnbågsgudstjänst hålls inte långt från Luckan i Johannes kyrka där biskopen håller en dialogpredikan med teologen Peter Nynäs och i mässan deltar även prosten Lissa Tuovinen.
På lördags kväll är det fest där svenske artisten och Ullared-kändisen Mattiaz ”Skandalen” Björling uppträder. Han skall glittra och glimma och säkerligen bitcha lite på temat ”syns du inte så finns du inte” emellan de låtar han skall leverera. På festen kommer även årets Guldanka att delas ut. Den ”går till någon som jobbat för svenskspråkiga hbtqi-personers väl” och i år står det mellan tidigare ordföranden i Regnbågsankan Nadja Weckström och koordinatorn för ungdomsverksamheten på Seta, Anders Huldén och Radio X3M.