Pär Wiktorsson medger att organisationen är i en allvarlig situation och att man nu gör en kraftsamling för att komma till rätta med det ekonomiska läget inom Stockholm Pride.
Han vill inte gå in på siffror när det gäller skulderna men säger att föreningen just nu ligger i förhandling med fordringsägarna för att få ner summorna.
Pär Wiktorsson vill inte peka ut några enskilda personer som dragit över budget trots att styrelsen skriver just att ”enskilda personer inom organisationen har överskridit befogenheter”.
– Det viktiga är att poängtera att det är den totala kostnadsramen som har överskridits och att detta inte beror på några oegentligheter. Vi ser över det här internt och de personer som har överskridit sina befogenheter finns inte kvar inom organisationen.
Men varför skyller ni då på enskilda personer? Borde inte ni som styrelse hålla hårdare koll på läget? Styrelsen har väl eget ansvar att hålla koll på att utgifterna är under kontroll i förhållande till intäkterna?
– Vi har en löpande budgetuppföljning inom Stockholm Pride och styrelsen har inte fått information om att kostnaderna dragit ifrån. Visst är det ytterst vårt ansvar, men vårt arbete inom organisationen bygger på förtroende och i det här fallen har vi inte fått information i tid för att kunna agera. Men vi ska självklart se över organisationen så att liknande scenario inte ska kunna uppstå i framtiden.
Att Stockholm Pride i år var gratis att besöka och gjorde att en stor intäktspost som man haft tidigare år föll bort. Men Pär Wiktorsson menar att detta inte är anledningen till den ekonomiska krisen för organisationen.
– Om vi hade hållit kostnadsramarna så hade vi klarat oss. Men visst är frågan med öppenhet viktig för festivalen och det ska vi diskutera nu.
Drog ni in de summor i sponsring som ni hade som mål?
– Vi vill ju alltid få in så mycket pengar som möjligt men som sagt: Det är inte intäkterna som är det stora problemet, det är utgifterna.
Stockholm Prides ekonomiska situation beror inte bara på att personer inom organisationen gått över utsatt budget. Man fick dessutom lida för att en av de stora restaurangerna inte fick det alkoholtillstånd som de haft på andra festivaler de medverkat vid. Två dagar innan festivalstart meddelade nämligen tillstångsmyndigheten att en av festivalens restauranger inte fått serveringstillstånd och därmed inte kunde sälja alkohol. Detta gjorde att en stor exponeringsyta i Kungsträdgården där man planerat stora intäkter föll bort.
Pär Wiktorsson pekar även på att festivalens ljudtillstånd ändrades i sista stund vilket bidrog till att programtiden kortades och därmed också försäljningsmöjligheterna under dessa tider.
– Vi hade ingen anledning att tro att den här restaurangen inte skulle få sitt tillstånd. Det hade varit bra om detta varit klart tidigare så vi hade vi kunnat åtgärda de problem det har medfört. Så det här är självklart något som vi tar med oss inför utvärderingen av Stockholm Pride 2011.
När det gäller pengarna som samlats in till solidaritetsfonden så är det ingen fara enligt Wiktorsson. Huvudmottagaren Queerkultur-festivalen i S:t Petersburg har redan fått de pengar som samlades in för detta syfte.
Redan för två år sedan gick Stockholm Pride med förlust. Då raderades ”regnkassan” som organisationen sparat ihop genom åren. I fjol gick man däremot med vinst och fick en ny buffert på en miljon kronor. Men de pengarna räcker inte för att täcka upp det stora hål som uppstått.
– Som sagt, vi är i en allvarlig ekonomisk situation där vi måste rannsaka oss och se vad som har gått fel. Och därför tar vi in extern experthjälp som ska hjälpa Stockholm Pride med att komma ur den här situationen så att kommande festivaler inte ska hamna i liknande situationer.
Så det blir ett Stockholm Pride 2012?
– Självklart. Arbetet med nästa festival är redan igång och vi satsar all energi på att sikta framåt.
Läs även:
Pride ställer in betalningarna
Uppdaterad 2020-09-04