Utanför Pride Park sitter Isa Sand, 17, och Tova Holmqvist, 16. De har färgat håret och målat naglarna i regnbågsfärger. Runt händerna bär de röda festivalband; ungdomsband som idag blev värdelösa för dem. Även Isas ögon är röda:

– Jag skulle gå ut och ringa, och när vi skulle gå in igen sade vakten att vi var för unga och inte fick komma in utan våra föräldrar. Mina föräldrar skulle aldrig följa med mig hit.

Ordningsvakten bekräftar att han avvisat ungdomarna, enligt nya direktiv från Stockholm Prides styrelse. På Stockholm Prides hemsida står att 18 års åldersgräns gäller från och med 17.00 onsdag till och med fredag, på lördag från och med 14.00 – alltså efter paraden.

– Det är för att vi räknar med ett ökat publiktryck under de kommande dagarna, säger Helena Hellström Gefwert, presschef på Stockholm Pride.

Pär Wiktorsson, ordförande i Stockholm Pride, motiverar beslutet såhär:

– Föräldrar ska känna sig trygga med att minderåriga inte får tag i alkohol på vårt område därför har vi en åldersgräns.

Åldersgränsen ska även ha efterfrågats av utställare och samarbetspartners. Lotta Gylling, polisens insatschef för Stockholm Pride, står bakom beslutet till 100 procent:

– Det kommer att underlätta vårt arbete avsevärt och ge oss utrymme att fokusera på vårt riktiga uppdrag – att säkerställa en trygg festival.

Pride hälsar att övrig verksamhet, som Pride Sergel, Pride c/o och Pride Ung, fortfarande är öppen för alla. Men för Isa Sand och Tova Holmqvist tog det roliga slut idag:

– Men det är ju parken som är grejen. Vi hörde att den skulle vara öppen för alla och har sett fram emot det här i månader, säger Tova.

– Det har varit astrevligt de kvällar som varit, med allt folk och all musik, säger Isa.

Vad ska ni göra ikväll?
– Nu vet vi inte.

Kommer ni tillbaka nästa år?
– Absolut, om vi får komma in så.