För Sverige blev hon känd genom sitt deltagande i årets säsong av Big Brother. För gayvärlden blev hon bekant när hon först delade ut pris på gaygalan, och sedan delade med sig av sin berättelse för dåvarande QX-redaktören Magda Gad:
– Jag vill inte dölja mitt förflutna, det är en del av mig. Jag är allt det här. Jag har levt som kille, nu lever jag som tjej. Och jag tycker om alla delar av mig själv.
Hon är till en fjärdedel mapucheindian, ett aboriginskt folkslag i hemlandet Chile, som bland annat tror att en kropp kan ha två själar – man och kvinna i samma väsen.
Och som pojken Alvaro bejakade Vanessa mest den kvinnliga sidan. För QX berättade hon hur hon kallades bög och fjolla under uppväxten i Rosengård, och hur internet och RFSL:s chatrum blev vändningen på allt. Där träffade hon en kille att bli kompis med som gjorde att hon vågade komma ut.
Men mamma klarade inte av att hennes tonårsson gick klädd som kvinna: vid 17 års ålder var Vanessa bostadslös och pank. Som 18-åring påbörjade hon hormonterapin.
– Jag kunde börja gråta för ingenting. Det är hemskt att ta hormoner i början innan kroppen ställt om sig, mycket värre än att ha mens och att vara gravid, enligt läkaren som behandlade mig.
Hon berättade även hur hon innan operationen blev av med sin oskuld, utan att hennes heterosexuelle älskare anade något:
– Jag gjorde som transor gör, stoppade upp kulorna i hålorna och tejpade tillbaks snoppen. Och när det närmade sig operationsdatum sa jag att jag skulle åka till Stockholm och träffa min släkt.
Idag lever Vanessa som öppet transsexuell och har bra kontakt med sin familj. För Lovise Brade Haj berättar hon mer om sin historia på Pride Kungsans mellanscen onsdagen 3 augusti, 10.30–11.30.
Läs hela intervjun med Vanessa online här
Ladda ner QX februari 2010 härUppdaterad 2016-11-21