Det var år 2004 som kompisarna såg Anders Behring Breivik dansa på en paradvagn under Skeive Dager, Oslos motsvarighet till Pride. För tidningen Norska Dagbladet berättar barndomsvänner hur de funderade på om han var bög, trots att han ofta skröt om sina kvinnliga erövringar.

– Vi träffade aldrig någon av dem. Han har aldrig haft någon flickvän, så vitt jag vet, säger en barndomsvän.

I artikeln beskrivs Behring Breivik som snällt men blygt skilsmässobarn som mot slutet av mellanstadiet fick allt svårare att passa in. Han började träna på gym och umgås med skolans bråkstakar. I en annan artikel i samma tidning uppger vänner att han började bruka anabola och även genomgick kosmetisk plastikkirurgi. Han beskrivs även som pedantisk, och sägs ofta ha skrutit om pengar.

Enligt Svenn Torgersen, professor i klinisk psykologi och forskare vid det norska centret för barnpsykologi RBUp, rör det sig om en extremt narcissistisk person.

– Utifrån det jag läst är han en sådan person som känner sig unik, högfärdig och speciell. En sådan som står över alla andra. Som följd känner han sig ha rätt till att göra sådant som andra inte har. Men man ska vara försiktig att bedöma personligheten hos någon man inte har mött och talat med, säger Svenn Torgersen till norska Dagbladet.

I den över tusen sidor långa text som kallats hans ”manifest” skriver Behring Breivik att hans beteende fått folk att tro att han var homosexuell, vilket han kommenterade med ett ”lol” – internetslang för att skratta rakt ut.

Han förklarade att eventuellt feminint beteende kunde kopplas till han växt upp med enbart mor och syster, och menade vidare att ”man skall sky glorifieringen av homosexualitet”. Han motsatte sig även jämställdhet mellan könen och prästvigning av homosexuella.

Det var år 2004 som kompisarna såg Anders Behring Breivik dansa på en paradvagn i Oslos pridetåg.

Norska Dagbladet: ”Det var et varmt og koselig hjem”
Norska Dagbladet: Skrøt av egen briljans, utseende, kjærester og penger>