– Jag flyttade till New York i januari 2012, säger Maria. Planen var att bo här i två år, men nu är jag inne på mitt åttonde år och jag hittade the love of my life här, jag är gift och har en bonusson.
Hur kom det sig att du flyttade hit?
– Jag hade jobbat och pluggat utomlands tidigare och kände mig redo för ett äventyr och nya möjligheter, jag visste inte riktigt vad jag ville göra med min karriär och ville testa mina vingar i en av de tuffaste men samtidigt mest inspirerande städerna i världen: New York City.
Hade du lite ångest innan du flyttade hit?
– Ingen alls! Eller jo lite kanske, jag hade inget jobb utan ville se mig om för nya möjligheter. Jag flyttade ju hit tillsammans med min dåvarande flickvän och numera bästa vän. Men det är oerhört komplicerat med all byråkrati och pappersarbete innan flytt med visum och även på plats här var allt från att öppna bankkonto till mobilabonnemang en mardröm. USA ligger efter rejält när det gäller digitalisering, de använder ju till exempel fortfarande checkar…
Hur var det i början när du bodde här?
– När jag flyttade hit kände jag inte en kotte, men jag hade en mailadress till en väns vän som sedan introducerade mig till någon som introducerade mig till någon och sen rullade det på. Och idag har jag ett mycket större professionellt nätverk och flera vänner än jag nånsin haft. Tack vare alla New Yorkers gästfrihet och nyfikenhet på svenskar samt hur lätt det var att hitta nya vänner inom gaycommunity fick vi snabbt en stor umgängeskrets. Men det är stor omsättning på människor i den här stan. Av det gäng från Sverige som flyttade hit i samma veva är det bara jag kvar.
Vad jobbar du med idag?
– Jag är partner i Arabesque, vi är en kapitalförvaltare inom hållbara investeringar och hållbarhetsdata baserat på ”artificiell intelligens, machine learning och big data”. Vi ses som en uppstickare på marknaden och jag trivs mycket bra med att bygga bolag. Jag brinner för att göra vår värld mer hållbar och mer jämlik. Här i New York arbetade jag tidigare på FN, på Obamas presidentvalskampanj och även ett par år för president Clinton och Hillary Clinton i deras stiftelse där jag gjorde allt från att skriva tal till dem till att leda stiftelsens strategiska arbete. Mitt första stora uppdrag var att skriva ett tal på temat framtidens sjukvård som användes av dåvarande president Obama och president Clinton – det var stort för en tjej från lilla Malmköping i Sörmland!
Vad saknar du från Sverige?
– Ordning och reda, att det är rent och prydligt!
Vad gillar du mest med New York?
– Människorna och attityden – allt är möjligt om du jobbar hårt och vågar att ta risker och misslyckas. Här ses ett misslyckande som en merit och ett fall framåt snarare än något dåligt. Det finns en nerv här om att vilja upptäcka, bygga och skapa och att ha stora drömmar. Jag tror vi i Sverige kan lära oss av den mentaliteten.
Är inte New York-borna svåra att lära känna?
– New Yorkers kan ha ett rykte om att vara tuffa och kalla, men jag skulle snarare säga att de är extremt raka i sin kommunikation och otroligt hjälpsamma och genuina. Men du måste bjuda på dig själv, din tid, dina kontakter och ditt nätverk. För mig har det varit en personlig resa i att lära mig att pay it forward och att vara tacksam och positiv.
Vad gillar du inte med den här staden?
– New York är en tuff stad. Det gäller att leverera hela tiden annars är du gårdagens nyhet. Tempot är högt, det är aldrig tyst, det är mycket människor på liten yta, infrastrukturen är dålig och saker som man som svensk tar för givet ska fungera gör inte det: allt från tunnelbanan till sophämtningen där sopor ligger på gatorna i stora högar. Hemlösheten är hög, den växer och det är extremt ledsamt att se dessa enorma klyftor mellan enorm rikedom och djup fattigdom. Om man inte är trygg i själv och vet vem man är kan det vara mycket stressande. Jag lärde mig den hårda vägen och i New York har jag äntligen landat i mig själv. Det känns konstigt att samtidigt säga att jag är mycket mer harmonisk i mig själv idag. Jag vet vem jag är och är mer positiv och tacksam för det jag har än när jag flyttade från Sverige.
Är det svårt att dejta i den här stan?
– Jag träffade min nuvarande fru på en fundraiser för Christine Quinn som var kandidat till att bli New Yorks första kvinnliga, öppna lesbiska borgmästare, hon vann inte men jag träffade i alla fall min blivande fru där! Så mitt svar måste bli ja!
– Skämt åsido, New York har en stark kultur av att man träffas ute på restauranger, fik och barer istället för att sitta hemma och umgås som vi gör i Sverige. Sen får man inte glömma bort att många i New York är någon annanstans i från, de har flyttat hit för att ”make it big” och söker nya vänner. Det gör att man lätt träffar nya människor hela tiden. Det är alltid en extra person som följer med när man har bestämt middag med någon, det är en stor skillnad mot Sverige men där tror jag att vi har mycket att lära av amerikanerna med sin gästfrihet och vidga våra vyer och horisonter.
Är du ofta hemma i Sverige?
– Ja, jag reser mycket till Europa och Sverige i mitt jobb eftersom jag är ansvarig för Norden-marknaden. På det sättet får jag se det bästa av två världar i två länder som är extremer i ett spektrum. Sen har jag och min nuvarande fru ett riktigt smultronställe i Sörmland där jag kommer ifrån. Vi gifte oss där förra sommaren på Rånäs slott i Sverige. Vi hade vänner från New York och hela världen och de fullständigt älskade att få en svensk upplevelse med allt från bastubad till snapsvisor och en lång, ljus sommarnatt i ett slott som byggdes innan USA grundades…
Kommer du flytta till Sverige i framtiden tror du eller är New York hemma?
– När jag är i New York säger jag att jag ska åka hem till Sverige och när jag är i Sverige säger jag att jag ska åka hem till New York. Jag älskar Sverige och våra traditioner och värderingar mer än när jag bodde där och det är mitt hemland, jag vet att vi kommer att bo i Sverige igen. Och jag betalar fortfarande skatt i Sverige (skrattar). Vi i Sverige är otroligt lyckligt lottade när det kommer till föräldraledighet, bra kvalitet på sjukvård och utbildning som dessutom är gratis, det är ordning och reda och enkelt att vara medborgare i Sverige jämfört med USA.
Har du infört några svenska traditioner bland dina vänner?
– Ja, varje år gör jag julbord från grunden inklusive glögg och har ett riktigt luciatåg för 100 av våra närmaste vänner hemma hos oss för att bjuda tillbaka gästfriheten. Alla fullkomligen älskar det! Och jag har lärt mig att laga svensk mat på köpet (skrattar).
Till sist, ska du gå eller se paraden på söndag här i New York?
– Jag missar den tyvärr, jag ska på ett strategimöte i London… Jag vet, säg inget. Men jag får trösta mig med att i New York är varje dag World Pride.
Uppdaterad 2019-06-28