Söndagens Kärleksparad i Skattungbyn där 90 personer deltog var den första i sitt slag på orten, vilket uppmärksammades av såväl tidningen Dalademokraten som Sveriges Radio Dalarna.
Paraden avslutade den fyra dagar långa Inspirationsfestivalen och arrangörerna hade medvetet valt att ha ordet ”kärlek” i namnet framför ”pride-” eller ”regnbågs-”.
– Jag är själv uppvuxen i norra Dalarna, och hade man kallat det för Pride eller Regnbågsfestival hade det varit svårare att få ett positivt bemötande. De namnen är för många förknippade med sex, säger Jon Berg, 23-åringen bakom paraden.
Inte heller var det en ren hbtq-parad; alla var välkomna oavsett läggning eller könsuttryck.
– Hbtq-communityt tar ibland avstånd från heterosexuella cispersoner. Det blir lite ”här är vår klick, och ni får inte vara med”. Det vill jag motverka.
När Stockholm Prides invigningstalare Anna Mohr intervjuades i QX juli sade hon att hon ibland kommer på sig själv med att störa sig på att så många heterosexuella deltar i Stockholms Prideparad. Jon Berg förstår känslan, men menar att myntet har många sidor.
– Det är lätt att se heterosexuellas medverkan som ovälkommen välgörenhet, men det är synd att skuldbelägga heterosexuella som kämpar för hbt-personer. Då bidrar man till att problemen består.
På förhand ville arrangörerna skapa ”karnevalsstämning” i paraden och de deltagande uppmuntrades att klä ut sig om de kände för det. De personer som Dalademokratens Alva Hällberg talade med var utklädda till ett bi och en solros. Själv gick Jon Berg som kvinna.– Jag ville synliggöra den minst synliga delen av HBT-communityt: transpersoner.
Dränks inte det budskapet i en parad där alla är utklädda för skojs skull?
– Jag kom fram till att det inte var ett problem. Paraden handlar om att komma som man känner för, att visa ett uttryck man kanske inte kan visa annars. Om media väljer att fokusera på den enda färgglada personen istället för de 20 vardagliga så är det så.
En vanlig kritik är att parader ger en bild av hbt-communityt som något enbart färglatt och glättigt.
– Den som känner att den är en färgglad person måste få visa det. Sedan är det sorgligt om personer känner att de blir förknippade med något de inte själva står för.
Paraden följdes av en politikerutfrågning med representanter från v, fp, c och mp, sedan övriga partier uppgett att de fått förhinder; majoritetspartiet Socialdemokraternas utlovade representant låg på sjukhus med hjärnskakning.
– Det viktigaste vi kom fram till var att situationen i skolorna var ett omedvetet problem. Vi såg att bara för att det är tyst kring en fråga betyder det inte att det inte finns något problem, säger Jon Berg.
Jon Berg minns själv hur skolans rektor kunde kommentera mobbingsfall med att personen i fråga åtminstone kunde glädja sig åt att Sverige avskaffat aga.
Som nyutbildad skolinformatör genom RFSL hoppas Jon Berg kunna förändra situationen på skolorna.
Även Kärleksparaden hoppas Jon Berg ska bli ett återkommande inslag.
Klicka här för att se alla bilder från Kärleksparaden!Uppdaterad 2020-05-12