Efter tre år av rasande medlemssiffror har RFSL Malmö bytt styrelse. Nya ordfördanden Thina Sundin hoppas att detta markerade slutet på en turbulent tid, präglad av avhopp och interna bråk.

– Vad det handlat om vill jag inte kommentera. Det har varit lekskolenivå och personliga påhopp. Men det finns alltid två sidor av grälet, och jag vill inte ta med ett gammalt bråk in i den nya styrelsen. Det ligger bakom oss, säger Thina Sundin.

Alla i styrelsen arbetar ideellt, sedan RFSL Malmös enda anställda sagts upp innan årsmötet förra veckan.

– Det hade varit lättare att förändra RFSL Malmö om man inte haft ett riktigt jobb vid sidan av, säger Thina Sundin, som även är skötare inom psykiatrin.

Thina Sundin uppskattar dagens medlemsantal till runt 300 personer, varav få är aktiva. En av konsekvenserna med passiva medlemmar är att det inte blir någon parad i RFSL:s regi i Malmö i år.

– Vi är för få för att arrangera något storskaligt. När vi kallat till möte är det ingen som dykt upp. Då är det bättre att satsa på en stor parad nästa år, så har vi tid att planera och se fram emot. De flesta som bor här förstår oss, även om det är synd: paraden är oftast mest uppskattad.

Regnbågsfestivalen har ett liknande utbud av seminarier och fester som tidigare, men reduceras till Regnbågsdagarna 21-25 september.

Thina Sundin skrattar åt frågan hur RFSL Malmö ska få lika många medlemmar som under den tid föreningen låg i Club Indigos lokaler.

– Indigo var en populär pub och nattklubb där det krävdes medlemskap i RFSL för att komma in. RFSL har nog aldrig haft så många straighta medlemmar. För att nå de nivåerna måste vi verkligen erbjuda något.

Vad planerar ni?
– Till hösten har vi en invigningsfest. Då hoppas att folk ser att det händer något.

Vidare har onsdagscaféet på Gasverksgatan öppet varje vecka, där en handfull nya börjat synas och skolinformationen tar fart igen. Radio RFSL 90,2 MHz börjar sända på onsdagar efter 17.00 och Söndagsklubben öppnar för film och diskussion.

– Vi ligger fortfarande i planeringsstadiet. Det viktigaste är att vi är på banan igen, säger Thina Sundin.