Som första huvudstad i Norden öppnar idag Skeive Dager, som Pride-firandet i Oslo heter.
Inledningshelgen domineras av Skeive Filmers minifestival på Cinemateket. Deras egen festival hålls likt danska gay/lesbiska filmfestivalen först i höst.
I år öppnar även ett Pride House som inspirerat av motsvarigheten i Stockholm samlar till debatt om allt från situationen i Sydafrika och Sydamerika till transpolitik och queerdebatt. Oslos Pride House smygstartar med två dagars evenemang.
På lördag är det öppningsfest med nycirkus-show och middag på Wallmans Salonger följt av stor fest.
Traditionellt håller hiv/aids-organisationen en konsert i sin park och i år är det Haugefest på tisdagskvällen där en radda artister står på scen. En annan tradition är konserten med Oslo Fagottkor. I år på onsdagskvällen och även i år är det Kari Slaatsveen som står för den kvinnliga fägringen i det som blir en tillbakablick på 50-60-talen och dess könsroller.
Skieve Kunstnerer som brukar ha en egen utställning kommer i år att hålla till i Pride Park som öppnar på Rådhusplassen på onsdagen.
I parken är det dessutom ett ungdomsområde för de upp till 30 år och en rad utställningstält för föreningar, tidningar och partier.
Oslos motsvarighet till Stockholm Pride ”Schlagerkväll” kallas ”Melodi Kvasi Grand Prix och kommer på onsdagskvällen under ledning av ”Comptesse von Lüderitz” att dra stora folkmasssor.
På torsdagskvällen står svenska dragshowgruppen Fashion Pack på scen under ”Diva Dean’s Show Xtravagansa, fredagen är en ”lekande” kväll i arrangemang av Hiv Norge och på lördagen avslutas paraden med en gala i parken.
Paradvägen är ny i år och startar i stadsdelen Grønland för att via Domkyrkan och över Karl Johan ta sig ner till Rådhusplassen. I täten går bland annat Norges ”homominister”, Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (Sv). Han är dessutom invigningstalare i Pride Park på onsdagen.
På söndagen avslutas de Skeive dagarna med en regnbågsmässa i Oslo domkyrka.
Och så klart blir det fester. Kvinnokväll på fredag och Skeiv kväll på lördag, flera läder och björnfester och så öppet på stans gayklubbar.