– Hela Kungsan blir ett gratis område. Men det kommer vara inhägnat av säkerhetsskäl och på grund av serveringstillstånden. Jag tror man kommer att känna igen sig i upplägget, men vi kommer att integrera seminarie- och debattområdet mer i Kungsträdgården och plocka in mer fest i Kulturhuset/Stadsteatern.
När börjar själva Prideveckan?
– Invigningen blir på måndagen och på tisdagen börjar all aktivitet med utställare. Allt avslutas på lördagen efter paraden. På söndagen jobbar vi på ett spännande program men det är inte klart än.
Och paraden, hur ska den sträckas i år?
– Tidigare år har den ju gått från ett ställe och fram till festivalområdet. Drömmen är ju att få den att sluta vid Kungsträdgården. Det är dock logistiskt svårt och det pågår mycket diskussioner hur vi ska lösa detta. Sträckningen är inte klar än utan kommer bli offentlig längre fram.
Gratis inträde, skippar ni dogtagen då?
– Nej, den blir kvar. Det kommer att bli ett festivalpass som man kan köpa där en del av pengarna går till en solidaritetsfond och så får man dogtagen precis som förr. Dessutom kommer passet vara förenat med rabatter och det kommer att tillkomma saker längs vägen.
Om allt är gratis, hur ska festivalen gå runt?
– Vi kommer få intäkter från utställare, restauranger och sponsorer. Vi har fått sy om kostymen för att få till en billigare festival. Och även om vi inte tar något inträde till Kungsträdgården kommer vissa aktiviteter i Kulturhuset/Stadsteatern och i andra delar av staden kosta lite.
Ok, vad kommer hända på stora scen?
– Hittills är 30 artister klara men vi har bara avslöjat Arja Saijonmaa, Simon Forsberg och Bryan Rice. Schlagerkvällen är ju mycket populär och den kommer vara den mest påkostade någonsin. I övrigt ska vi spegla igenkänning och nytänkande. Det har varit lättare att få med artister i år eftersom det är en gratisfestival.
Det blir öppet och gratis, hur ska ni få det hela säkert?
– Det finns en risk att man inte känner sig trygg när det är öppet för alla. Vi har ett mångårigt säkerhetsarbete i ryggen och arbetar nära med polisen. Vi kommer kontrollera alla deltagare precis som förr, det är centralt.
Hur blir det med Pridehouse?
– Vi kommer samarbeta med Stadsteatern och Kulturhuset även i år. Det blir ett Pride Sergel där det handlar om att lyfta ut mycket som varit inne så man kan göra det större. Tanken är att göra hela city till ett Prideområde, från Brunkebergstorg till Kungsträdgården!