Förra året invigdes Pride House med en hångelmanifestation på Sergels torg. I morgon klockan 10 ska olikfärgade dansare bilda en enorm levande regnbågsflagga. Därefter följer en gala, ledd av Helena Sandström (Kyss min plysch) och med tal av kulturikonerna Gunilla Röör och Suzanne Osten.

– Vi känner oss hedrade över att få tala i det här sammanhanget, och vi ser verkligen fram emot det hälsar Suzanne Osten.

Den stora invigningen sker på onsdag klockan 19 i det nya parkområdet vid Sjöhistoriska riksmuseet, som öppnar vid två på eftermiddagen. De två talarna är Magdalena Ribbing och socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm som pratar om årets tema – makt – och hur vi utövar makt över varandra i vardagen. Till det kommer ett mindre scenprogram där bland andra Ankie Bagger och Peter Gustafsson framför årets Pridelåt Secret Weapon.

– Totalt är scenprogrammet runt en timme långt, alltså betydligt kortare än förra året. Vi fokuserar på talarna, säger Niklas Torsell, informatör för Pride Park.

Årets invigning äger rum på Pridescenen – den största av det nya parkområdes tre scener – och följs av en hyllning till Michael Jackson. En av artisterna som tolkar den avlidne popstjärnan är Marit Bergman som skrev förra årets Pridelåt.

På tisdag invigs även Pride Ung på Kulturhuset.

Hitta allt som händer under Stockholm Pride i QX gaymap!”