Varför är det viktigt med Pride?

Vi frågade besökare i Pride-parken under öppningsdagen varför det är så viktigt med Pride.

Anna
– Alla får vara precis som de är vilket inte gäller alla länder. Det är viktigt att sprida det budskapet, att alla har den rätten att vara dem de är.

Catrine
– Vi är många i Skandinavien och Norden som tycker att vi kommit väldigt långt. Det är viktigt att vi bör tänka utanför gränserna på andra platser i världen där folk mördas eller får fängelse för att de är gay. Vi ska inte ta den friheten för givet.

Kristian
– Man ska fira att man får vara sig själv. Men inte heller glömma att visa solidaritet med andra länder som inte har samma rättigheter.

Peter & Jörgen
– Alla vi som är här får visa upp oss, vilket vi borde kunna göra oavsett tid och plats, så att andra ser att det inte är så speciellt. Men också att det går att vara sig själv.

Erika (Josefin och Loke)
– Det är viktigt att visa att framför allt just Stockholm är stort och alla är välkomna. Det är så enkelt. För att svara kort, alla är alltid välkomna.

Johanna
– Pride är viktigt för att det behövs fortfarande en öppen mötesplats under en hel vecka då folk faktiskt har tid att komma till Stockholm och träffas samtidigt. Och det finns en mer öppen medvetenhet hos alla, det tycker jag är så himla fint. Det är inte bara gay, flator och bögar utan alla blandas i en enda stor smet och är lika glada.

Mårten
– Det är ett sätt att synliggöra att det fortfarande faktiskt finns stora skillnader mellan hur man behandlas baserat på sexualitet. Det blir en större plattform att stå på än att varje organisation ska jobba för sig. Man når en kritisk massa genom att synas i media och bland allmänheten.

Marcel

– Det är så bra att utbilda människor om allas lika värde för jag tycker att det är ett lika värde. Alla har rätt att vara sig själva.