De svenska Pridefestivalerna drar nu igång på allvar. Katrineholm arrangerar sin första Pride med paradstart fredag klocka 17.00. På sin facebooksida har de fått stöd en en lång rad handlare och föreningar i stan. Pressbyrån, Sportcentrum, Burger King, Ica Maxi, som bakat regnbågsbakelser dagen till ära, Shell och Anna gröna Rum är några som uppmärksammar Pride och lovar gå med i paraden!

Temat för paraden är ”Tystnad”. I förklaringen berättar arrangörerna om hur hbtq-personer världen över tvingas till tysnad. Och hur några, ”mot alla odds”, lyckats ta sig till Sverige ”där de fått gå igenom en förnedrande process där de på något sätt måste ‘bevisa att de är gay'”. Arrangörerna, Ungkulturhuset Perrongens HBGQ-café MOGAI, svarar tystnaden med att ”väsnas för alla de som inte fått chansen” och utropar att ”Kärleken skall vara fri!”.

I Norrköping som är inne på sitt nionde år har tjuvstartat underveckan med bland annat cafékvällar hos RFSL. Idag drar aktiviteterna på gång på allvar med film, konst, religiösa sammankomster och såklart fester. Paraden startar 11.30 i Kaktusparken på lördag och på kvällen är det fest på Arbis.

Hela programmet kan du läsa här:

I Båstad hålls den traditionella Båstadsträffen som samlar transpersoner från hela landet och där det blir loppmarknad och seminarier med bland annat Ulrika Westerlund som utreder livsvillkoren för transpersoner i landet och en förlovningsfest.

På lördag är det kvällsfest på temat ”Be your own Moviestar”. Innan på dagen är det årsmöte för träffen som hamnat i en hetlevrad diskussion kring några aktiviteter under träffen som transrättighetsorganisationen FPES motsatt sig. Ett förslag som kommer lyftas är om Båstadsträffen som en konsekvens skall lämna FPES och fixa träffen på sina egna villkor.

På måndag är det så start för en av landets största Pridefestivaler. I Växjö hittar du redan från lördag Pridecentret i Linnégallerien. I centret finns information om festivalen och ett utbud av regnbågsprylar från QX Shop