Idag fick Baltic Pride-arrangörerna, som under fredagen haft en heldagskonferens om mänskliga rättigheter med bland andra svenske EU-ministern Birgitta Ohlsson närvarande, klartecken för morgondagens parad.
Litauens motsvarighet till regeringsrätten körde över riksåklagarens beslut att av säkerhetsskäl ställa in den planerade paraden.
”Vi ser fram emot den första hbt-marschen för jämställdhet och vi gratulerar organisatörerna”, skriver ILGA-Europa och en lång rad hbt-organisationer i Europa i ett uttalande.

Vid dagens tal i under Baltic Prie-konferensen i Vilnius tog Birgitta Ohlsson upp sitt besök nyligen i Uganda liksom att Prideparaden i Moldaviens huvudstad Chisinau förbjöds i förra veckan och hur homofob propaganda blev en del i den ungerska vallrörelsen.
– Extrema religiösa grupper i Europa anklagar homosexuella för att begå övergrepp mot barn. Det är skamligt. Dessa värderingar hör inte hemma i Europa 2010, sa hon och utlovade att den svenska regeringen kommer att fortsätta med en öppen och frank diskussion med regeringen i Litauen om hbt-frågor.
Hon avslutade med att uppmuntra hbt-rörelsen med budskapet att ”framtiden tillhör er, inte de fördomsfulla.”


Paraden förbjuden i Litauen Baltic Pride startar i veckan