Föreningen Stockholm Pride höll under söndagen ett nära sju timmar långt årsmöte. Det var spänning i luften när frågan om det katastrofala ekonomiska resultatet skulle diskuteras.
Stockholm Pride gjorde 2009 ett minusresultat på drygt 2,4 miljoner vilket innebar att föreningen vid årskiftet hade ett negativt eget kapital på 213 000 kronor. Föreningen hade fram till 2009 en buffert på 2,2 miljoner som därmed helt raderats.
Under årsmötet beslutades dessutom om att öka på underskottet efter att det framkommit att en faktura från den reklambyrå, Åkestam & Holst, som Pride arbetat med under året inte tagits med i bokslutet. Fakturan på nästan 150 000 kronor pågår det en tvist kring, men årsmötet menade att beloppet skall räknas in. Därmed hamnar den totala förlusten för 2009 på dryga 2,5 miljoner kronor.
Revisorerna, såväl den auktoriserade som de två interna, menade att styrelsen inte skulle beviljas ansvarsfrihet som följd av att de varit oaktsamma när de hanterat uppdraget att ansvara för ekonomin. Styrelsen förklarade den uppkomna situationen huvudsakligen med att den tidigare kassören inte skött sina uppdrag. Och man menar att det funnits en ”kultur” inom föreningen där de som ansvarat för olika verksamheters drift inte hållit sig inom kostnadsramar.
De interna revisorerna var dock tydligt kritiska mot att styrelsen ”varit för ambitiös” och valt att ”expandera verksamheten” trots att man haft vetskap om att intäkterna inte skulle räcka.
Föreningens tidigare interne revisor, riksdagsledamot Börje Vestlund, menade att styrelsen trots allt skulle ges ansvarsfrihet eftersom det inte kunnat uppdagas några oegentligheter.
– Det har varit väldigt mycket tveksamheter och dåligt ansvarstagande, sa han men ville att årsmötet skulle ”tänka lite längre när det gäller ansvarsfrihet”.
– Om revisorerna vill ta ut skadestånd av styrelseledamöterna så vore det en annan sak, sa han. Då skulle man i verklighet också kunna utkräva ansvar.
Eftersom styrelsen inte begått några olagligheter så räckte det med att de i sin helhet valt att avgå, menade Vestlund och fick uttalat stöd av flera av organisationens medlemsföreningar.
Förutom revisorerna var det få som talade för den starkare markeringen mot styrelsen till följd av underskott och bristande rutiner.
Exakt hur underskottet fördelas mellan de olika verksamheterna kunde inte redovisas vid årsmötet utan kommer att bli ett arbete som får slutföras av den nya styrelsen.

Stockholm Prides nye ordförande Pär Wiktorsson

Trots den stora förlusten beskrivs föreningen ekonomi av den avgående styrelsen idag som god efter att över 1600 veckopass redan sålts till sommarens festival. Vid årsmötet presenterade de också ett förslag till budget för 2010 som andas optimism om såväl intäkter som kostnader.
Till ny ordförande valdes Pär Wiktorsson som varit verksamhetschef för debatt- och kulturcentret Pride House. Till den, i föreningens nya ekonomiskt skakiga läge, centrala kassörsposten valdes Petter Westerman som är ekonomi- och kansliansvarig på Rädda Barnens ungdomsförbund. Till styrelsen valdes även Sarah Grey, Dalibor Sentic, Nina Strandberg, Tina Widebäck, Jerry Adbo, Lovise Brade Haj, Alex Fridunger och Alex Skantz.
Vid årsmötet fanns 99 enskilda medlemmar närvarande och 8 föreningar.

Två miljoner back för Pride