Att göra förlust i samband med GayGames och OutGames har snarare visat sig vara regel än undantag. Men i somras har Köpenhamns arrangemang brutit trenden.
– Trots finansiella och organisatoriska utmaningar under början av 2009 är vi mycket stolta över att visa ett plusresultat på strax över en miljon danska kronor, säger Per Hermansen, finanschef på World OutGames 2009.
– Men utan det ovärderliga insatserna från 1800 volontärer och ett starkt engagemang från våra partners skulle vi inte hamna i närheten av detta utfall.
Det totala resultatet för World OutGames i Köpenhamn mellan åren 2007-2009 hamnade på 1 243 760 danska kronor, motsvarande nära 1,7 miljoner svenska.
Överskottet kommer att fördelas till olika välgörenhetsprojekt och frivilligorganisationer inom HBT-samhället.
– Det övergripande målet för oss att ta World OutGames till Köpenhamn var att visa världen att Köpenhamn är en öppen, tolerant stad med stor mångfald, säger Lars Bernhard Jørgensen, vd på Wonderful Copenhagen. Baserat på den positiva feedback vi fått så kan vi med fog säga att målet uppnåtts.
Nästa World OutGames hålls i Antwerpen 2013. I sommar arrangeras det andra stora internationella kultur- och idrottsevenemanget för hbt-personer och vänner, GayGames, i Köln.