Den 16 juli 2005 hölls den första Pridefestivalen i Umeå. Omkring 125 personer gick med i paraden. Sedan dess har arrangemanget växt år från år. Förra året var det flera hundra personer som festade och paraderade i den norrländska universitetsstaden.
I år är fackföreningarna mer aktiva än tidigare vilket välkomnas av arrangörerna RFSL och RFSL Ungdom.
– Jag ser fram emot att det kommer många politiker och fackligt aktiva, att de tar denna chans som vi ger dem och går en gratis utbildning och att de tar chansen att inleda sitt arbete med hbt-frågorna, säger RFSLs Lennart Lindström, huvudansvarig för festivalen.
Det fackliga perspektivet tar även RFSLs utbildningssamordnare Karol Vieker upp när hon föreläser utifrån påståendet att hbt-personer i lägre grad än befolkningen i stort är fackligt anslutna.
På fredagen håller fackförbundet ST en paneldebatt med bland andra ordföranden Annette Carnhede, polisen och riksdagsledamoten Ulrika Karlsson (m). ST startar under hösten ett projekt tillsammans med RFSL där man kommer att utbilda ”hbt-ambassadörer” bland förtroendevalda inom förbundet.
Förutom flera dagar med seminarier blir det filmvisning på Bio Marx vid Vasaplan. Just Vasaplan är något av festivalens hjärta med såväl festlokal, seminariecenter som kulturevenemang.
På festsidan är det onsdag kväll Regnbågspub på TC i regi av studenterna, det blir ungdomsfest, där lokal meddelas underfestivalens gång och så blir det den stora festen på lördag som i år hålls i tre våningar på Äpplet, vid just Vasaplan.
– Det blir en fest med gäster såsom Stockholmsbrudarna The Wadgirls och Umeåbandet The Koo-Koo’s, berättar Lennart Lindström.
Paraden startar från Döbelnspark och går genom stan för att slutligen avslutas i samma park där det hålls tal och bjuds på underhållning. På scen står Morganas Döttrar liksom Roger Johansson och det blir eldshow med Wyoz. Tal hålls av Eva Andersson (s) och Tamara Spiric (v).
Uppdaterad 2021-11-20