Snart dundrar såväl World OutGames och Copenhagen Pride liksom Stockholm Pride igång. Tiotusentals personer kommer debattera, protestera och festa loss rejält i de två huvudstäderna.
Vill du ha en snäppet lugnare och lite mer intim start på firandet är det till Östersund eller Piteå du skall ta dig till helgen.
I Östersund firas Yran Pride i samband med stadsfestivalen Storsjöyran. Efter att 600 personer gick med i 2007 års parad och omkring 2000 deltog i Pride-festen så tog RFSL en paus förra året,
Men nu är man tillbaks och hoppas att med budskapet Mångfald, kärlek och respekt locka lika många till Badhusparken som passande nog döpts om till Regnbågsparken nu i helgen.
På lördag hålls föreläsning av Jacqueline Pettersson om vad det innebär att vara transperson och det följs av en Dragking-workshop. Kjell Albin Abrahamsson berättar om Östersunds förste öppet homosexuelle Victor Hugo Wickström och klockan 14.30 på lördagen så samlas man så till paraden.
Tillbaks i Badhus/Regnbågs-parken står Anna Book, Babette, Jonas Hedqvist och Maud Lindström på scen och 2009 års Yran Pride-pris delas ut.
Maud Lindström fortsätter sedan att uppträda på krogstråket på Storsjöyrans festivalområde.
På söndagen arrangeras som del av Yran Pride en Regnbågsmässa i gamla kyrkan.


I Piteå pågår stadsfestivalen Piteå Dansar och Ler och då är det RFSLs ansvar att hålla kärleken vid liv med sitt festivalområde Kärlekslandet.
I tre dagar håller Polstjärnan öppet och tillsammans med utegården formas ett firande under temat Tusen och en natt.
Flitigast under festdagarna 23 till 25 juli är Dj Emil och snart sagt spelar musik dygnet runt. Dessutom kommer Barbarellas liksom Fashion Pack uppträda med dragshow och Diamonds & Hits gör en schlager och rockshow medan MOVE uppträder med dans.
Efter dessa två fester är det bara att känna sig perfekt uppvärmd inför en hel veckas kalas, kultur och debatt i Köpenhamn eller Stockholm!